ARTIKLER


I kridthuset hos tobakindustrien

Tre danske EU-parlamentarikere var populære hos tobakskoncernen Philip Morris under slaget om tobaksdirektivet.


Af KENNETH HAAR
1. august 2014

LOBBYKLUMMEN. Den 19. maj trådte et nyt EU-direktiv om tobaksprodukter i kraft. Forud var gået omtrent to års kampagne fra tobaksindustriens side for at stoppe de mest ambitiøse idéer. I den anledning har den tyske journalist Michael Hörz analyseret en af de store spilleres lobbystrategier for Corporate Europe Observatory (CEO). Resultatet er interessant læsning med danske briller. Mindst tre danske parlamentsmedlemmer var nemlig i kridthuset hos en af de store spillere i slaget om tobaksreglerne; den amerikanske tobakskoncern Philip Morris.

På spil var bl.a. sundhedsadvarsler på cigaretpakker, forbud mod mentol-cigaretter, om cigaretter fremover skulle sælges ”under disken” uden at være umiddelbart synlige i butikken, og om e-cigaretter skulle betragtes som lægemiddel. Tobakslobbyen vandt slaget om e-cigaretter og salg under disken, mens den tabte kampen om forstørrede sundhedsadvarsler og mentolcigaretter.

Lækket lobbystrategi

Behandlingen af direktivet blev en belastning for mange parlamentarikere, der klagede over tobakslobbyens aggressive metoder, mens andre tydeligvis har været mere imødekommende. Det fremgår af CEO’s gennemgang af dokumenter, som er lækket fra Philip Morris, og som beskriver koncernens strategier, og såmænd også hvilke parlamentsmedlemmer, som har været mest imødekommende.

Højt på listen over ”venner” står Anna Rosbach – tidligere Dansk Folkeparti, men i de sidste år af hendes valgperiode uafhængigt medlem af ECR - en gruppe, der er domineret af de britiske konservative. Ifølge et skema udfærdiget af Philip Morris om holdningerne til regler for tobaksprodukter, hørte Anna Rosbach til en eksklusiv gruppe i parlamentets miljøudvalg, som fik de højeste karakterer. På en liste fra 2012 over de op mod 79 fuldgyldige medlemmer af udvalget, var det kun tre, som stod på tobaksindustriens side på de fem afgørende spørgsmål, herunder Anna Rosbach.

To danskere på top ti

Men på den danske side er det ikke Rosbach, der var mest interessant for Philip Morris i perioden under slaget om tobakslovgivningen. Ud fra de tilgængelige lister fra lobbystrategikontorerne har CEO identificeret de ti parlamentarikere med de tætteste bånd til koncernen, og på den liste finder vi to danskere; Jens Rohde fra Venstre og Bendt Bendtsen fra de Konservative. Begge har oven i købet fået en særlig anmærkning, der angiver at de er imødekommende over for tobakslobbyens argumenter.

Ud for Bendt Bendtsens navn fremgår det, at han (eller evt. en assistent) er ”i løbende kontakt” med lobbyister, at han er for tobakslobbyens krav på fire punkter, samt at han har ”et godt netværk til danske konservative politikere”.

Jens Rohde noteres for sin støtte til tre af tobakslobbyens krav, og for at have rejst debatter inden for den liberale gruppe i EU-Parlamentet. Han havde ”løbende kontakt” med ”...      Anne Katrine Melvig, der er en af mine meget gode venner, og en tidligere ansat, der arbejdede for mig, da jeg var Folketingsmedlem,” har han forklaret til CEO. Anne Katrine Melvig, som arbejder i kommunikationsafdelingen for Philip Morris i Danmark, er derudover folketingskandidat for Venstre.