ARTIKLER


Ukraines historie


Af Sven Skovmand
1. marts 2014

Navnet Ukraine stammer fra det østslaviske ord »grænseland«.

Kievskaja Rus hed det første rige, skabt omkring år 900 af den svenske viking Rørik. Kievskaja Rus omfattede ikke kun Ukraine, men også store dele af det nuværende Rusland, og havde oldslavisk som fælles sprog.

Mongolernes invasion i 1240 opløste riget, og i de følgende århundreder var Ukraine under polsk dominans.

I 1654 underskrev kossaklederen Bogdan Kemelnitskij en alliance med Zar Aleksander I, der blev begyndelsen på Ruslands herredømme over Ukraine.

Under delingen af Polen i slutningen af 1700-tallet faldt Polens ukrainske besiddelser under Rusland. Katarina den Store spredte sit rige til Krim og Sortehavet. Ukrainerne boede nu i Lillerusland og fik forbud mod at bruge deres sprog.

Under borgerkrigen 1918-20 oprettedes en ukrainsk republik, som dog snart erobredes af den Røde Hær. Bolsjevikkerne respekterede en national opblomstring i 1920’erne, fordi de stod svagt, men under Stalin strammedes grebet. 3-5 mio. døde af sult i kollektiviseringen af landbruget. Ukrainerne mener, det var folkemord.

Anden Verdenskrigs største slagmark var Ukraine, men efter krigen oplevede ukrainerne fremgang. Deres frugtbare jord leverede et stort udbytte, og de oplevede industrialisering for første gang.

I 1991 blev Ukraine sin egen stat og formåede at holde sammen på sig selv på trods af en sammensat befolkning.

I 2004 gennemtvang demonstrationer omvalg til præsidentposten efter svindel. Præsidentkandidat Viktor Janukovitj tabte valget, men kom tilbage og vandt i 2010.