ARTIKLER


5 skarpe til Rina Ronja Kari

Rina Ronja Kari (N), stedfortræder i EU-parlamentets udvalg for økonomiske anliggender.


Af Ida Zidore
19. februar 2015

Den europæiske venstrefløj har længe efterlyst flere offentlige investeringer. Så må I være glade for Kommissionens nye investeringsplan?

Det burde vi jo være! Problemet er, at investeringsplanen er håbløs. Hver gang, EU putter en euro i et projekt, skal private investorer ifølge planen putte 15 i. Det er en meget høj gearing og lyder som varm luft. Derudover har man også valgt, at det offentlige skal løbe hele risikoen, mens de private kan tjene penge på det. Det minder om dengang, skatteyderne skulle redde bankerne.

Men man skal vel starte et sted, så er det ikke godt, at der trods alt sker noget på investeringsområdet?

Jo, men problemet er, at det ikke kommer til at virke. Der kommer ikke til at være de penge, der er brug for. Og man tager ikke fat i det grundlæggende problem, som er, at man har haft den her konstante nedskæringspolitik i flere år nu. Derfor er vi også med til at diskutere en reform, der skal se på det overordnede billede.

Hvad er det for en reform?

Det er en reform af hele den økonomiske styring. Af de forskellige pagter og det europæiske semester, som har været med til at fasholde landene i arbejdsløshed og krise ved at gennemtvinge besparelser. Der er bred interesse for at diskutere, hvad man i stedet kan gøre.  

Men har det ikke også været nødvendigt at spare?

Et land som Grækenland havde jo sjusket med sine regnskaber og løjet om størrelsen på sin gæld.

Problemet er måden, man har gjort det på, som har ramt de brede grupper. Problemet i Grækenland var jo også, at man ikke havde fået opkrævet korrekt skat fra de rige. Det er de forkerte mennesker, der betaler prisen. Den form for besparelser belaster den græske økonomi, og har skabt ekstrem arbejdsløshed og fattigdom.

Men noget skal man vel gøre?

Ja, selvfølgelig. Jeg mener, man skulle give grækerne mulighed for at forlade euroen under kontrollerede forhold. Lige nu truer man grækerne med at smide dem ud, og det er en rigtig dårlig idé. Derudover synes jeg, man skulle give de fattigste mennesker nogle penge mellem hænderne og supplere med ordentlige skatteopkrævninger. 

Artiklen blev bragt i NOTAT nr. 1280 1. februar 2015