ARTIKLER


Sven Skovmand har i 40 år bidraget til Notat og det bliver han ved med. Fremover kan du finde hans notater på hjemmesiden og i nyhedsbrevet, der lanceres efter sommerferien.

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Skovmands notater

Den garvede EU-journalist Sven Skovmand udvælger hver måned en række nyheder.


Af Sven Skovmand
15. juni 2016

Roundup fik ikke flertal
Kommissionen fik ikke flertal i Ministerrådet for at tillade stoffet glyfosat i ukrudtsmidlet Roundup i endnu ni år. Det skyldtes modstand fra især Frankrig og Tyskland, mens den danske regering støttede forslaget.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er der en betydelig risiko for, at Roundup kan fremkalde kræft. En oplysning, der afvises af det af EU oprettede europæiske kemikalieagentur ECHA.

Oplysningen kan læses i artiklen ”Intet EU-flertal for Roundup”, der stod i Information den 20. maj 2016.

Kræver neutrale cigaretpakker
Efter et EU-krav skal 65 procent af forsiden på en pakke cigaretter fra 2017 være dækket af en advarsel mod at ryge, mens tobakkens mærke skal indtage en mere beskeden plads. Desuden skal der være en stregkode, så man kan se, om pakken er lovlig.

Der er tale om et minimumsdirektiv, hvilket betyder, at et land godt kan indføre strengere regler. Det agter Socialdemokratiet at udnytte, oplyser Politiken i artiklen ”Neutrale cigaretpakker indføres med rød regering”, der blev bragt den 20. maj 2016.

EU-krav truer landbruget
I 2014 vedtog EU’s politiske ledere, at EU’s samlede udledning af drivhusgasser skal sænkes 40 procent i 2030 sammenlignet med 1990. For landbrug og transport blev kravet en nedsættelse på 30 procent med 2005 som udgangsår.

For Danmark vil det ifølge EU betyde, at produktion af oksekød vil falde med op til 50 procent, mens produktionen af mælk skal falde med 24 procent og produktionen af svinekød med 13 procent.

Planen har ført til voldsomme protester fra både den danske regering og de danske landbrugsorganisationer. Men sagen er svær at klare, fordi ingen af de øvrige EU-lande rammes tilsvarende hårdt.

Det skyldes, at beslutningen fra 2014 gik ud på, at de rigeste lande skulle yde den største indsats. Det oplyser Jyllands-Posten den 17. maj 2016 i artiklen ”Det er et fuldstændig vanvittigt system, der nu indføres”.