ARTIKLER


Den forbudte høring

Marta Andreasen var indbudt til at tale på en uformel høring i Europa-Parlamentet i onsdags. Men hun fik mundkurv på af Kommissionen.


Af Bettina Berg, Bruxelles
6. december 2002

Arrangørerne af den uformelle høring i Europa-Parlamentets budgetkontrol-udvalg i onsdags kaldte selv deres høring for „Den forbudte Høring“. Og man kan roligt sige at den levede op til sit navn.

 

Marta Andreasen, den suspenderede regnskabschef i Kommissionen, og hendes advokat måtte nemlig indlede mødet med at sige, at Marta Andreasen ikke kunne holde oplæg eller svare på spørgsmål, da hun fra sin arbejdsgiver, Kommissionen, i går var blevet bedt om ikke at tale.

 

Med andre ord havde hun fået mundkurv på. Kommissionen begrundede ønsket om hendes tavshed med at det ellers ville »ødelægge balancen mellem Kommissionen og Europa-Parlamentet« og skade Marta Andreasens position som embedsmand.

 

 

»Kommissionen burde gå af«

 

Overraskelsen over Kommissionens sene afslag var tydelig blandt såvel arrangørerne som deltagerne i høringen. Det tyske medlem af parlamentet, den kristdemokrat Gabriele Stauner, der havde inviteret til mødet, sagde, at hun var meget skuffet over Kommissionens beslutning, som hun anså som en trussel.

 

Desuden understregede hun, at hun ikke kunne forstå, hvorfor Kommissionen ikke var interesseret i at få lagt kortene på bordet og få vished for, hvad Marta Andreasens kritik gik ud på.

 

Et andet medlem, engelske kristdemokrat Christopher Heaton-Harris, var også skuffet og sagde, at Kommissionens holdning var »ekstrem utilfredstillende« og et »udtryk for at give demokratiets mundkurv på.«

 

Den mundkurv fandt det engelske ligeledes kristdemokratiske parlamentsmedlem Bashir Khanbhai, ulovlig, og han mente, at Kommissionen burde gå af. »Dette er magtmisbrug og viser, hvor arrogante Kommissionen er. Vi har som folkevalgte en ret til at spørge EU-embedsmænd - denne afgørelse er en skandale.«

 

 

For mange kan rette i regnskaberne

 

Marta Andreasen blev suspenderet fra sin stilling som regnskabschef i Kommissionen i april i år efter fire måneder i sit job. Suspenderingen kom, fordi Marta Andreasen nægtede at underskrive Kommissionens regnskaber og hævdede, at systemet var åbent for svindel.

 

Budgetkontrol-udvalget havde tidligere i år besluttet at afholde en officiel høring af Marta Andreasen, men Parlamentets øverste organ, Rådet af Præsidenter, stemte forslaget ned.

 

Marta Andreasens kritik går blandt andet på, at Kommissionen ikke har dobbelt bogføring og, at selve systemet er bygget op, så det er alt for let at ændre i, for alt for mange af de 4000 medarbejdere. En kritik, der i starten af november blev bakket op af EU’s Revisionsret, da det fremlagde sin rapport om 2001 regnskabet.