ARTIKLER


EU-grundloven bortfalder efter et nej

LÆSERDEBAT


Af Lave K. Broch
1. december 2003

Ib Christensen laver i det ny NOTAT en fornuftig analyse af tilstanden før en af Danmarks vigtigste politiske afgørelser historisk set: Folkeafstemningen om EU-grundloven.


Jeg er meget enig i Ib Christensens konklusioner – ikke mindst hans pointe med, at et nej til EU-grundloven ikke er ensbetydende med udtræden af EU, og hans understregning af, at vi samtidig bør slå fast, at det ikke vil være nogen katastrofe, hvis Folketinget konverterer vort EU-medlemskab til en frihandelsaftale (med eller uden EØS).

Må forstå frihandelsaftaler
Folkebevægelsen mod EU vil efter et nej til EU-grundloven kræve, at EU-grundloven bortfalder. På baggrund af nej’et bør der desuden være en grundig debat om det fremtidige europæiske samarbejde.


I denne debat er det yderst vigtigt, at vælgerne er i stand til at forstå, hvordan en frihandelsaftale (med eller uden EØS) vil sikre borgernes interesser.


De skal have svar på, hvordan en sådan aftale gør det muligt for dem at  bo, handle, studere og rejse på tværs af grænserne ved en dansk frigørelse fra EU.

Skal være en god nabo
Hvis vi ikke er med i EU, skal vi være EU’s gode nabo. For der er brug for et samarbejde i Europa. Vi har bare ikke brug for en EU-stat.


Men først skal vi i arbejdstøjet for at få det nej. Så jeg vil følge Ib Christensen’s eksempel og sige god arbejdslyst til alle på nej-siden.


Lave K. Broch
Kampagnekoordinator
Folkebevægelsen mod EU