ARTIKLER


Foghs nysprog

LEDER:


Af Erling Böttcher
1. december 2003

Ordet forfatning indgik ikke i statsministerens åbningstale til Folketinget i tirsdags. Netop ordene »indførelse af en forfatning« pryder ellers forsiden af konventets udkast.


I Anders Foghs mund er der tale om noget så uskyldigt – ja nærmest tilbagevendende EU-dagligdags – som »den nye traktat«.


Denne »nye traktat« bidrager til, at EU er »et frivilligt samarbejde mellem selvstændige stater«. Ja, det er endog »et EU forankret i folk og fædreland«, proklamerede statsministeren. Tro det, hvem der kan. Begreber som »forfatning« og overførsel af mere kompetence til EU er åbenbart stendøde.


Endvidere skal vi tro, at denne »nye traktat« blot er en nødvendig finjustering af vedtægterne, fordi der kommer flere med i klubben. Det er »det nye Europa« – altså udvidelsen – vi godkender, hvis vi næste år stemmer ja ved folkeafstemningen.


Vi hører ekkoet fra murbrokkerne som faldt fra Berlin-muren i 1989. De, som går ind for Berlin-murens fald, stemmer ja. Alle andre stemmer nej.


De sidstnævnte er mørkemænd, som vil sende os ud i intetheden. »Det bliver en afgørende folkeafstemning. Ikke blot om en ny traktat, men om selve Danmarks tilknytning til EU«, truer Fogh, velvidende at det er sagligt ukorrekt.


Der må være en grænse for hvor mange gange man kan hælde den samme gamle vin på nye flasker. Hvor mange traktater, suverænitetsafgivelser, centraliseringer kan man tillade sig at sælge i Berlin-murens navn?