ARTIKLER


Jeg var der også


Af Trine Pertou Mach
29. november 2003

I Notat nr. 1103 af 21. november spurgte Claus Larsen-Jensen ironisk, om Erling Böttcher og han havde været til samme møde. Han hentydede til Erling Böttchers artikel om Europaudvalgets høring om social- og arbejdsmarkedspolitikken, som han var helt uenig i.


Jeg var som Erling Böttcher til høringen, og jeg deler hans opfattelse af den.
Jeg oplevede, hvordan de tilstedeværende fagforeninger var enige om, at EU’s arbejdsmarkedspolitik satte den danske model under pres, at EU’s hensyn og prioriteringer ofte var nogle andre end vore hjemlige, og at EU lader lovgivning overtrumfe det danske aftalesystem, som efter deres mening er det bedste til at sikre social velfærd og konkurrence.


Men samtidig gik de ind for, at aftalesystemet lever i bedste velgående og at vi skal have mere EU-lovgivning og -integration på området.

Modellen trænges af EU
På mødet oplevede man en retorisk virkelighed, hvor der blev lagt vægt på EU’s fortræffeligheder – og en virkelig virkelighed, hvor den danske arbejdsmarkedsmodel trænges af lovgivningscentralisering på EU-niveau og en aktiv EU-domstol, der ikke nøjes med at dømme, men rent faktisk er med til at udvikle politik.


Det sidste er ikke noget, jeg finder på, det fremgår blandt andet af et notat, der er udarbejdet af en tværministeriel arbejdsgruppe fra april 2003.

Hvad EU fremmer
Den samme modsætning præger diskussionen om den skandinaviske velfærdsmodels levedygtighed. Den retoriske virkelighed er, at sociale ydelser, social sikring og socialpolitik ikke bestemmes af EU, men er et nationalt anliggende. Og i det omfang, socialpolitikken berøres af EU, er det kun af det gode.


Den virkelige virkelighed er imidlertid, at EU-domstolen stadfæster domme med politikskabende konsekvenser. At EU’s lovgivning (bl.a. forordning 1408) udvider personkredsen for dem, der omfattes af visse sociale sikringsordninger. Og at EU’s økonomiske politik fremmer en forsikringsbaseret velfærdsmodel frem for en velfærdsmodel, der er baseret på universelle ydelser og rettigheder som den skandinaviske.


Trine Pertou Mach, EU-kandidat og talsperson for JuniBevægelsen