ARTIKLER


Oprør mod stabilitetspagten fra den tyske provins

Den tidligere kanslerkandidat og ministerpræsident i delstaten Bayern, Edmund Stoiber, gør oprør - han vil ikke være med til betale regningen, hvis Tyskland til næste år skulle få en bøde for ikke at overholde euro-kriterierne (Stabilitetspagten).


Af Brigitte Alfter
5. september 2003

Edmund Stoiber, ministerpræsident i den sydtyske delstat Bayern for det konservative CSU, er kendt for at hævde delstaternes selvstændighed og indflydelse: Det er ikke for ingenting at Bayern ikke som de andre delstater hedder »Bundesland«, men i stedet må kalde sig »Freistaat«.

Nu er Stoiber på banen igen.

Han vil ikke være med til at betale en EU-bøde for at Tyskland ikke overholder euro-kriterierne, hvis en sådan skulle komme. Princippet skal være at den, der forårsager bøden, skal betale, siger han til Süddeutsche Zeitung.

Kamp mellem delstater
Stoibers delstat Bayern har kun et underskud på 1,5 procent af delstatens bruttonationalprodukt og ligger dermed langt under euro-grænsen på tre procent, som Tyskland som helhed, har overskredet to år i træk.

Den socialdemokratiske forbundskansler, Gerhard Schröder, Stoibers – vindende – konkurrent fra forbundsdagsvalget sidste år, har netop måttet sende sin finansminister til Bruxelles med de dårlige nyheder.

Både forbundet af de tyske delstater og nogle af delstaterne kommer til at overskride grænsen for stabilitetspagten, mens Bayern og nogle få andre delstater overholder pagten.

Stoiber er kendt for at arbejde for konkurrence mellem de tyske delstater.


I den tyske forfatning var der indbygget en regel om at befolkningen uanset delstat skulle have nogenlunde samme levevilkår. Ved hjælp af solidaritetsreglen betalte rige delstater til fattigere. Denne regel har Stoiber, hvis delstat de senere år er gået fra at være modtager til at være bidragsyder, været med til at opbløde.