ARTIKLER


Skal vi vædde?

LÆSERDEBAT


Af Pia Kjærsgaard
1. december 2003

»Jeg vil vædde en kasse røgede bornholmske ål på, at Danmark i den nye EU-Forfatning får en permanent EU-kommissær!


For selvfølgelig gør vi det. Og det gør alle de andre små EU-lande såmænd også. For det har været planlagt og aftalt hele tiden i korridorerne mellem regeringslederne og Kommissionen.


Det, der er aftalt er, at statsminister Anders Fogh Rasmussen og andre regeringsledere fra de små lande engang til december skal rejse hjem fra forfatnings-forhandlingerne som sejr-herrer, der i de sene nattetimer kæmpede sig til en permanent EU-kommissær, hvorefter julefreden kan sænke sig over Europa.


Men i den store sammenhæng med et nyt fundament og en ny Grundlov har det ikke den store betydning, om vi har en permanent dansk kommissær eller ej. 

Må ikke repræsentere Danmark
For det er vigtigt at huske, at den danske EU-kommissær ifølge reglerne slet ikke må repræsentere Danmark. Ligeså lidt som de øvrige EU-kommissærer må repræsentere deres respektive lande. Kommissærerne må i det hele taget slet ikke fremføre nationale synspunkter.


Hvis statsminister Anders Fogh Rasmussen, når tiden kommer, vil lancere det, at han har tilkæmpet sig en permanent EU-kommissær som en dansk sejr, som har afgørende betydning for Danmark, ja, så undervurderer han den danske vælgers intelligens. Jeg vil glæde mig til at følge den videre udvikling i dette professionelle skuespil. Det kan jeg gøre tilbagelænet og uden frygt for ubehagelige overraskelser: Udfaldet kender jeg på forhånd.


For at undgå misforståelser: Selvfølgelig ville det da være ønskeligt, om Danmark beholdt sin faste og permanente EU-kommissær og dermed udadtil kunne fremstå, som om vi havde lige så meget at skulle sige som de andre. Det ville jo alt andet lige være en hån mod vores land og uforskammet overfor danskerne, hvis Danmark ikke fik en EU-kommissær.


Men hvis man gør kvaliteten og betydningen af EU-forfatningen til et spørgsmål om en dansk EU-kommissær eller ej, har man totalt mistet sansen for proportioner.


Politisk ugebrev 06.10 af
Pia Kjærsgaard, fmd. Dansk Folkeparti