ARTIKLER


Større enighed i Konventet

Der var lagt op til et større hundeslagsmål i Konventet i sidste uge – og det tog da også sin tid før kompromiset faldt på plads.


Af Bettina Berg
26. juni 2003

Efter 72 timers forhandlinger lykkedes det fredag Konventet om Europas fremtid at få skabt et kompromis. Et kompromis, der kan ændre opbygningen af Den Europæiske Union. Men først i 2009 – indtil da gælder det kompromis, politikerne opnåede i Nice i 2000.


Forud for kompromiset var gået lange og seje forhandlinger i Konventets præsidium – forhandlinger som blandt andet betød, at Konventets formand, Valéry Giscard d’Estaing, blev ”sendt uden for døren”. Officielt blev han torsdag aften inviteret til middag af den franske udenrigsminister Dominique de Villepin. Den invitation betød måske, at præsidiets medlemmer kunne diskutere mere frit – i hvert fald var torsdagens sorte skyer ændret til skyer i grålige nuancer om fredagen, hvis man skal tro den tyske udenrigsminister Joschka Fischers udtalelser i Bruxelles samme dag. Han er medlem af Konventet.


Men slaget har stadig ikke stået – for et er, hvad Konventet foreslår og fremlægger på topmødet i Grækenland d. 19.-21. juni. Noget andet er, hvad stats- og regeringslederne kan blive enige om, når der skal forhandles på regeringskonferencen i løbet af efteråret.


Det forventes, at præsidiet – med Giscard d’Estaing i spidsen – præsenterer endnu et nyt forslag til EU forfatningen i denne uge, som formentlig bliver vedtaget i dag.