ARTIKLER


Berigede fødevarer kontrolleres ikke

EU har tvunget os til at tillade berigede fødevarer. Og forholdet forværres af, at myndighederne ikke kontrollerer produkterne.
Af Sven Skovmand
24. september 2004

Som følge af en dom fra Ef-Domstolen i Luxembourg er Danmark blevet tvunget til at tillade indførsel af fødevarer og slik, der har fået tilført vitaminer, skriver Information den 3.9.2004.

Dette forhold har været beklaget af myndighederne, fordi det kan føre til, at forbrugere og især børn får så mange vitaminer, at det kan være til skade for deres sundhed.

forholdet forværres af, at myndighederne ikke kontrollerer produkterne. Det holdt man op med i juni 2003 – altså på et tidspunkt, hvor vi endnu kunne sige nej til de berigede produkter.

Der skal ganske vist føres tilsyn hvert halve eller hele år, men opgaven er vanskelig, hvis det importerende firma ikke har et lager i Danmark.

Det gælder f.eks. energidrikken Shark, som blev tilladt i maj, men som henter sine varer i Tyskland. Det kan betyde, at Shark leverer dåser, som ikke lever op til de krav, som findes i Danmark og er strengere end de tyske, siger dyrlæge Niels Jakob Lund fra fødevareregion Nordjylland til Information.-