ARTIKLER


De nye medlemslande styrker atomindustrien

Seks af de ti nye lande har atomkraftværker. Og Kommissionen vil gerne udskifte disse værker – med nye atomkraftværker.
Af Sven Skovmand
28. december 2004

Begejstringen for atomkraft er på retur i de gamle EU-lande. Syv lande – Danmark, Grækenland, Irland, Italien, Luxembourg, Portugal og Østrig – har slet ingen atomkraftværker, og i Tyskland, Sverige, Holland, Belgien og Spanien er man på vej til at afvikle atomkraften.

Kun Finland, Frankrig og England overvejer at bygge nye atomkraftværker, og den franske og engelske interesse skyldes ikke mindst at de to lande har atomvåben og derfor har en omfattende atomindustri.

Derfor har det hidtil været svært for Kommissionen at komme igennem med sine ønsker om en kraftig udbygning af atomkraften.

Men udvidelsen med ti nye medlemslande kan i nogen grad ændre situationen.

Større interesse for atomkraft

Seks af de nye medlemslande – Litauen, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Slovenien – har atomkraftværker, og i flere af disse lande spiller atomkraften en afgørende rolle for elproduktionen.

Det gælder først og fremmest Litauen, hvor atomenergien i 2003 udgjorde næsten 80 procent af elproduktionen. Men også andre lande er godt med.

Det gælder Slovakiet med 54 procent, Ungarn med 40 procent og Slovenien med 35 procent.

Alle disse lande er forholdsvis fattige, og de har derfor ikke noget større ønske om at afskaffe atomkraften. Det betyder at Ministerrådet ikke længere har et klart flertal af lande, der er imod atomkraft.

Vil udskifte værkerne

Det har fået Kommissionen til at vejre morgenluft, og i november 2002 foreslog den derfor at man skulle udvide Euratoms årlige lånemulighed fra 30 til 45 milliarder kroner.

Et af Kommissionens argumenter er at de nuværende atomkraftværker er farlige for deres omgivelser. Mange af dem er bygget efter de samme principper som kraftværket i Tjernobyl, der sprang i luften i 1986.

Kommissionen ønsker derfor at disse værker rives ned – og erstattes med de langt mere sikre atomkraftværker, EU's atomenergi kan bygge.