ARTIKLER


Det ser ud af mere end det er

Kun halvdelen af dokumenterne var reelt tilgængelige i en uge under det danske formandskab.
Af Brigitte Alfter
1. juli 2004

En stak på 174 A4-sider ville det være blevet til, hvis alle EU-formandskabets 36 pressemeddelelser en vilkårlig tirsdag i oktober var blevet printet ud i standard skriftstørrelse 12 punkt, med standard margin og med påbegyndte sider talt som hele sider.

Tirsdag den 2. oktober var der 36 pressemeddelelser – deraf var de 21 dagsordener fra forskellige arbejdsgrupper om alt fra kultur og miljø til Indre Marked og Schengens overvågningssystem.

Resten var to artikler, fem pressemeddelelser, to baggrundsartikler og seks taler.

Ingen kan således klandre det danske formandskab for ikke at servicere journalisterne med de daglige oplysninger om, hvad der foregår.

Men papirstakkens størrelse og kvaliteten i oplysningerne er værd at se på.

Dokumenter ikke nævnt

Allerhelst ville vi jo have set nogle af de dokumenter, der slet ikke var nævnt på dagens dagsordener.

Eksempelvis vil der givet være nogle miljøinteresserede læsere, der godt kunne tænke sig at høre lidt om, hvor langt EU på vores vegne er nået i sine forhandlinger med WTO om blandt andet miljømærkning – emnet var på dagsordenen til et af møderne omtalt denne dag.

Men der var rigeligt med dokumenter at kaste sig over alligevel.

I dagens 21 dagsordener var der nævnt 249 dokumenter. Ved nærmere eftersyn viste det sig dog, at der egentlig kun var 110 dokumenter i omløb, da de samme dokumenter har det med at dukke op på flere dagsordener til forskellige arbejdsgrupper eller i opdaterede dagsordener.

Knap halvdelen lukket

Ved endnu nærmere eftersyn viste det sig, at kun lige over halvdelen af de 110 dokumenter, 58, var direkte tilgængelige.

Syv dokumenter var nævnt i dagsordenerne men fandtes ikke i Rådets offentlige journalliste.

38 dokumenter var nævnt i journallisten, men ikke tilgængelige, deriblandt var der seks, hvor der ikke var angivet, hvad sagen handlede om. Syv dokumenter var kun delvist tilgængelige.

Kilder:

www.eu2002.dk, www.consilium.eu.int, optællingen blev lavet i slutningen af november.