ARTIKLER


Domstolen udvider mulighed for aktindsigt

Selv om dokumenter i deres helhed er hemmelige, kan man godt få aktindsigt i dele af dem.
Af Staffan Dahllöf
9. maj 2004

Selv om EU-dokumenter er hemmelige, kan dele af indholdet godt gøres offentligt, og det skal EU-myndighederne huske at vurdere, siger EF-Domstolen i en ny dom.

Dommen er en næse til Kommissionen og til Ministerrådet, men også til Retten i Første Instans – den afdeling af EF-Domstolen, som blandt andet tager stilling til anklager om formelle fejl i EU-sager.

Ingen af de tre centrale myndigheder havde behandlet en ansøgning om aktindsigt korrekt.

Fik kun ét af 11 dokumenter

Finnen Olli Mattila ville i 1999 se 11 dokumenter om EU-forhold til Rusland og Ukraine, men måtte kun læse ét af dem. Hemmeligholdelsen af de øvrige ti blev begrundet med et behov for at beskytte EU´s forhold til fremmende magter.

Men den går ikke, siger nu EF-Domstolen, som er højeste instans i fortolkning af EU´s regler om offentlighed.

Et generelt nej til at udlevere dokumenter skal følges op med en vurdering af mulighederne for aktindsigt i dele af de efterspurgte dokumenter, fastslår domstolen.

Også i de tidligere regler

Olli Mattilas spurgte første gang til de 11 dokumenter for snart fem år siden, inden de nuværende regler om aktindsigt var trådt i kraft.

Men også de tidligere regler gjorde forskel på hele og dele af dokumenter. Den nye afgørelse er derfor også relevant for fortolkningen af de regler, som er kommet til, efter at Mattila første gang havde vist sin interesse for EU's forhold til Rusland og Ukraine.