ARTIKLER


EU-militær bygges op

Tyskland, Frankrig, Belgien og Luxembourg besluttede på deres mini-topmøde, at der indenfor et år skal oprettes et militært hovedkvarter på vegne af hele EU. De fire lande tager hermed forskud på de nye muligheder, der ligger i EU-Konventets forslag.
Af Staffan Dahllöf
18. juni 2004

På et mini-topmøde i Bruxelles har Frankrig, Tyskland, Belgien og Luxembourg besluttet at oprette en ny forsvarskommando, der placeres i landsbyen Tervuren lige udenfor Bruxelles. Det militære hovedkvarter indvies næste sommer.

Hermed demonstrer de fire EU-lande, at en forsvarsunion er mere end bare højtidelige ord. De fire er enige om:

• Et eget mini-Pentagon i udkanten af Bruxelles.

• Et mobilt hovedkvarter til feltopgaver.

• En fransk-tysk brigade, som skal udgøre kernen i den indsatsstyrke på 60 000 mand som EU i forvejen har stillet sig bag.

• Et fælles kommandocenter for lufttransporter
• Fælles enheder for ABC-beskyttelse (kernevåben, kemiske og biologiske våben).

• Et civil-militært førstehjælpsteam.

• Træningscenter for piloter, helikopterbesætninger og marinesoldater.

I slutdokumentet fra mini-topmødet foreslår de fire landes regeringschefer et nyt begreb, ESDU (European Security and Defence Union), hvor de kvalificerede og interesserede vil kunne deltage - en slags parallel til ØMU-samarbejdet.

De fire lande foreslår derfor også en udvidelse af det hidtidige mål for EU's forsvarssamarbejde – de så kaldte Petersberg-opgaver, og oprettelsen af en fælles våbenagentur, som foreslået af EU-Konventets ledelse.

Kun et forslag om et fælles forsvarsakademi er noget, som ikke allerede er på tegnebrættet i konvent-ledelsens udspil til en fælles udenrigs- og forsvarspolitik.

Udspillet fra de fire er blevet mødt med skepsis og sarkasme fra blandt andet den amerikanske udenrigsminister Colin Powell. Han siger, ifølge Financial Times, at der er større behov for militær kapacitet end for nye hovedkvarterer.

Forsvarsudspillet fra de fire vil blive diskuteret, når EU's udenrigsministre holder uformelt møde i Grækenland i weekenden.