ARTIKLER


EU ønsker billigere reservedele til biler

EU har gennemført foranstaltninger, der vil gøre biler dyrere i Danmark. Til gengæld ser det ud til, at reservedelene kan blive billigere.
Af Sven Skovmand
24. september 2004

EU arbejder i øjeblikket energisk på at få mere konkurrence i salget af biler. Derfor har man givet bøder til flere bilfabrikker, fordi de ikke vil tillade, at bilerne videresælges fra det ene land til det andet.

I øjeblikket er der nemlig store forskelle på, hvad bilerne koster i de forskellige lande. Billigst er de faktisk i Danmark – hvis man ser bort fra afgifterne. Derfor er bilfabrikkerne naturligt nok modstandere af, at bilerne til Danmark sælges videre til forbrugere i England, hvor priserne er langt højere.

EU's indgriben vil sandsynligvis føre til, at priserne på danske biler stiger, fordi bilfabrikkerne vil forhindre, at de sælges videre.

Til gengæld ser det ud til, at danske bilister kan hente nogle af de tabte penge på bilerne ind på billigere reservedele.

EU-Kommissionen vil nemlig ifølge Jyllands-Posten for 6. september 2004 komme med et forslag om liberalisering af alle reservedele til biler.

I dag har bilfabrikanterne eneret på at levere lygter, skærme, kofangere og andre synlige dele, hvad der tvinger værkstederne til at købe disse reservedele fra fabrikkerne.

Det gør dem naturligvis dyrere.

Der sælges hvert år for omkring 120 milliarder kroner reservedele i EU.