ARTIKLER


EU-parlamentets nyeste salgsfremstød hedder Irina

Tag et slankt, ungt kvindeligt medlem af EU-Parlamentet. Gør hende meget miljøbevidst samt forfulgt af onde mænd fra den kemiske industri. Værsgo - opskriften på den nyeste tegneserie fra og om EU-Parlamentet. Pris 40 mio. kroner.
Af Bettina Berg
21. juni 2004

 

På Europaparlamentets publikationskontor i Luxembourg har de kreative hjerner kørt i højeste gear  den seneste tid. Ud af al aktiviteten er der kommet en tegneserie, der beretter om dagligdagen for et ungt, kvindeligt medlem af Europaparlamentet, Irina Vega. Tegneseriens titel er 'Troubled waters'.

Irina Vega er en meget miljøbevidst ung politiker, og inden hun får set sig om, er hun raget godt og grundigt uklar med den kemiske industri, som jagter hende i både Strasbourg og Bruxelles og sender dødstrusler.Samtidig med må hun kæmpe for at få sine kolleger i Parlamentet til at vedtaget en rapport, som skal beskytte miljøet og i særdeleshed drikkevandet. Et job hun lægger mange kræfter i, for som hun siger 'det er de kommende generationers skæbne der er på spil - ja hele planetens'. En anelse svulstig og grænsende til det naive - en beskrivelse der er dækkende for hele tegneseriens stil.

 

Indblik i EU-livet
Ifølge publikationskontoret er målgruppen for tegneserien unge mennesker, som ved at læse om Irina skal få et indblik i livet i EU-Parlamentet og viden om EU's opbygning og lovgivningsproces. En intention der mildest talt gør personernes samtaler alt andet end spændende - eller troværdige for den sags skyld.

Og når talen falder på troværdighed, så kan valget af hovedpersonens altoverskyggende interesse for miljøpolitik samt den lethed, som hendes miljøbevidste forslag ryger igennem EU systemet med, godt give stof til eftertanke.
Især når man ved, at diverse miljøorganisationer har hængt i EU-Kommissionens haser de seneste par år for at få institutionen til at opfylde sit over to år gamle løfte om at forbedre lovgivningen på det kemiske område. Endnu er der ikke sket noget på området, fordi industri- og miljø afdelingerne internt i Kommissionen ikke kan blive enige!

 

På 11 sprog
På trods af det lident flatterende indhold er der gjort meget ud af indpakningen. Irina Vegas 40 sider lange billedehistorie er trykt i hardback og skal som alt andet EU materiale oversættes til alle EUs 11 sprog og udleveres gratis fra parlamentets informationskontorer i de 15 EU lande. Indtil videre er der trykt knapt en 125.000 eksemplarer men man regner med at runde millionen i år.

Hele reklamefremstødet koster de europæiske skatteborgere omkring 40 millioner kroner. Det beløb mener det britiske medlem af parlamentet Martin Callanan er lige pebret nok, og han har tænkt sig at undersøge omkostningerne ved tegneserien nærmere.

Selve indholdet imponerer ham heller ikke. Efter hans mening klapper parlamentet sig selv lidt for længe på skulderen - desuden passer beskrivelsen af medlemmernes arbejde ikke med hans egen forståelse af sit job.

Problemet er at Europaparlamentet har for mange penge at smide rundt med,' siger han.

David Harley, talsmand for parlamentets formand Pat Cox, forstår ikke kritikken. Han mener at tegneserien 'er et effektivt kommunikationsværktøj, eftersom det præsenterer Parlamentet og medlemmerne på en let forståelig måde. Vi ønskede at give medlemmerne et ansigt og vise deres arbejde på en original og livlig måde,' kommenterer han

Og ja, det lykkes Irina Vega og venner at få Parlamentet til at støtte hendes forslag samt vinde over den kemiske industri - i modsætning til, hvordan det foregår i den virkelige  verden.