ARTIKLER


»EU svigter det nordlige Cypern«

Den nye statsminister i det nordlige Cypern kritiserer EU for at have glemt sine løfter fra før det sydlige Cyperns optagelse i EU.
Af Sven Skovmand
17. oktober 2004

Den nye statsminister for det nordlige Cypern, Mehmet Ali Talat, siger i et interview til Financial Times den 11.9., 2004, at han er dybt skuffet over den behandling, området har fået af EU.

Den tyrkiske republik i det nordlige Cypern blev oprettet, efter at Tyrkiet i 1974 havde besat de 38 procent nordlige dele af øen. Men staten er kun anerkendt af Tyrkiet, og levevilkårene er langt dårligere end i det sydlige Cypern.

Derfor gik både FN og EU ind for en folkeafstemning, der skulle føre til forening af øen, men et stort flertal af den græske befolkning på den sydlige del af øen stemte nej.

Til gengæld stemte et flertal af de tyrkiske cyprioter ja, og de fik da også løfte fra EU om at få en god behandling, selvom de ikke i første omgang kunne blive medlem af EU.

Dette løfte er ikke blevet holdt, siger Mehmet Ali Talat. Han peger blandt andet på, at det ikke har været muligt at få en flyrute fra det nordlige Cypern til London, og at det ikke er muligt for firmaer på den nordlige del af øen at handle direkte med EU.