ARTIKLER


EU vil lægge høj told på bananer

Som følge af Bjørn Wesths studehandel i 1993 blev bananer fra Latinamerika gjort unødig dyrere. Nu vil EU gøre bananerne endnu dyrere.
Af Sven Skovmand
10. november 2004

EU vil lægge høj told på bananer For 11 år siden gik den daværende landbrugsminister Bjørn Westh ind i en studehandel, der betød at prisen på bananer fra Latinamerika steg med 35 procent.

Ministerrådet var stærkt uenige om beslutningen, og uden Bjørn Wesths støtte ville den ikke være vedtaget. Han gjorde det, fordi han til gengæld fik en højere pris på dansk svinekød.

Beslutningen var til skade for de danske forbrugere, men den var til endnu større skade for producenterne i lande som Ecuador og Guatemala, som nu fik en væsentlig lavere pris for deres bananer, end de før havde gjort.

Hensigten var at man skulle gavne producenterne Frankrig, Spanien, Portugal og Grækenland samt producenterne på en række vestindiske øer, som har særlige aftaler med EU.

Afgift på 40 øre pr. banan

Bananerne fra disse områder fik imidlertid ingen fordel af tolden på de latinamerikanske bananer. Der skete ikke andet, end at forbruget af bananer faldt.

Nu vil EU imidlertid rette op på tingene ved at forhøje tolden på bananer fra Latinamerika. Den afgående kommissær Pascal Lamy foreslog 27.10.2004 at afgiften på bananerne sættes op til cirka 2 kroner pr. kg, svarende til cirka 40 øre pr. banan.

Til gengæld vil han afskaffe den meget høje told, der i øjeblikket lægges på bananerne, hvis indførslen overstiger et bestemt beløb.

De latinamerikanske lande er naturligt nok stærkt imod forslaget og vil rejse det i Verdenshandelsorganisationen WTO, hvor de tidligere har fået medhold.