ARTIKLER


Folkebevægelsen ser frem til EU-valget

Landsmødet var præget af optimisme og international EU-modstand
Af Ib Roslund
7. juni 2004

Vil arbejde for tværpolitisk gruppe

På landsmødet blev vedtaget en resolution, der indeholdt to vigtige beslutninger. Den ene er, at man som sidste gang vil gå i valgforbund med JuniBevægelsen, og den anden, at man vil arbejde for at der dannes en tværpolitisk unionsmodstandergruppe i EU-Parlamentet.

Resolutionen havde følgende ordlyd:
»Folkebevægelsen mod EU vil bruge EU-Parlamentsvalget til kampagne for folkestyre, velfærd, fred, et bedre miljø og et forpligtende internationalt samarbejde. Dette indebærer modstand mod EU-grundloven, og at vi peger på alternativer til EU.

Folkebevægelsen mod EU vil, som det er sket tidligere år i forbindelse med valg søge valgforbund med JuniBevægelsen.

Efter EU-Parlamentsvalget står Folkebevægelsen frit i sit valg af gruppe i EU-Parlamentet. Det er Folkebevægelsens mål at sikre etableringen af en tværpolitisk unionsmodstander-gruppe i EU-Parlamentet.«

»Sig nej! Sig nej!« rungede det ud af højttalerne, da Sund Fornuft åbnede Folkebevægelsen mod EU’s ordinære landsmøde i Hillerød sidste weekend.
Over 200 deltagere fra organisationens lokale komiteer skulle tage stilling til et nyt valgprogram og opstillingen af 20 kandidater til valget til EU-Parlamentet i juni 2004 (listen kan ses andet steds på siden).
»Det var et af vores største landsmøder i nyere tid. Og det var præget af god stemning og et hektisk program,« siger landssekretær Poul Gerhard Kristiansen, der bl.a. forklarer landsmødets optimisme med det nylige svenske nej til ØMU’en.
»Vi har haft et år, hvor vi har været meget ude i andre lande og hjælpe EU-modstanden op til folkeafstemninger. Og det har været en værdifuld oplevelse, som kan hjælpe os i vores egen kamp.«
Det EU-kritiske netværk TEAM og repræsentanter for blandt andet den estiske EU-modstand takkede på landsmødet for Folkebevægelsens indsats.

 

Til valg mod EU-grundloven
Forslaget til et nyt valggrundlag var et vigtigt diskussionsemne. Og grundlaget, som blev vedtaget, fastholder stadig kravet om at komme ud af EU, så den nationale selvbestemmelsesret kan genvindes.
Men det nye grundlag forholder sig også til den nye internationale situation, som har fået mange til at sige, at man må opbygge et stærkt EU for at sætte USA på plads.
»Denne tankegang bygger på en helt forkert opfattelse af, hvad EU er og vil blive. EU og USA er gjort af samme stof, og det vil vi vise ved at fortælle, hvordan EU behandler ulandene, og ved at sætte fokus på EU’s militære opbygning,« siger Karen Sunds fra Folkebevægelsens forretningsudvalg, der fremlagde programmet.

 

Træskopriser til to socialdemokrater
Landsmødet var præget af de svenske modstanderes sejr ved Euro-afstemningen i september.
Det føltes derfor helt naturligt, at den internationale træskopris gik til økonom og rigsdagsmedlem Søren Wibe, der er formand for de socialdemokratiske EU-modstandere.
»Svenskerne har lært meget om EU siden afstemningen i 1994, hvor der var et lille flertal for at gå  ind. De ved nu, at EU ikke drejer sig om økonomi, men om politik.
Derfor stemte de nej til Euroen, skønt tilhængerne havde ti gange så mange penge som modstanderne og brugte argumenter, der var så uhyrlige, at det rystede mig personligt,« sagde Søren Wibe.
Modtageren af den danske træskopris var den tidligere socialdemokratiske minister, Ivar Nørgaard. Han kunne ikke være til stede, men var repræsenteret ved den tidligere formand for SID, Hardy Hansen.
»Ivar var med til at føre os ind i EU. Men han ønskede aldrig, at EU skulle udvikle sig til en union. Derfor sagde han nej til Euroen, og han siger også nej til den nye EU-forfatning,« sagde Hardy Hansen.

 

De 20 kandidater

1.  Ole Krarup, 68, professor, dr.jur., medlem af EU-Parlamentet, Enhedslisten.
2.  Ditte Staun, 27, stud. scient. pol., Radikale Venstre.
3.  Karina Rohr Sørensen, 28, socialrådgiver, DKP/ML.
4.  Majbrit Berlau, 26, studerer til socialrådgiver, Enhedslisten.
5.  Affra I. Khallash, 38, født i Bagdad, redaktør og leder af tv-stationen ATV, Radikale Venstre.
6.  Niels Eriksen, 34, gymnasielærer, Enhedslisten.
7.  Kirsten Normann Andersen, 41, sygeplejerske. Formand for FOA i Århus, SF.
8.  Thorkild Sohn, 52, efterskoleforstander, Retsforbundet.
9.  Søren Søndergaard, 48, metalarbejder. Medlem af Folketinget for Enhedslisten.
10.  Rina Ronja Kari, 18, gymnasieelev.
11.  Christian Thygesen, 53, gartnermedhjælper.
12.  Anne Bundsgaard, 50, konsulent på u-landsprojekter.
13.  Kirsten Annette Christensen, 53, pædagog. Områdeformand i LFS indenfor FOA, DKP/ML.
14.  Tue Sylvest, 23, stud. scient. pol. Retsforbundet.
15.  Jan Møgelbjerg, 44, redaktør.
16.  Kit Aastrup, 52, socialrådgiver, Enhedslisten
17.  Preben Kristensen, 54, arbejdsmiljøkonsulent, Kommunistpartiet i Danmark.
18.  Jan Høgfeldt, 49, togfører og tillidsmand ved Arriva, Kommunistpartiet i Danmark.
19.  Gustav Sieg Sørensen, 53, lærer, Det Radikale Venstre.
20.  Holger Nielsen Garner, 69, Forfatter og konsulent. Tidligere leder af Øm Kloster Museum.