ARTIKLER


Gallup beskyldes for manipulation

En Gallup-måling lige efter det nationale kompromis gav skyhøjt ja-flertal. Vildledende spørgsmål, siger Folkebevægelsen.
Af Erling Böttcher
22. november 2004

”Et stort flertal i den danske befolkning er tilhængere af EUs nye forfatningstraktat, viser en Gallup-måling”. Sådan skrev Berlingske Tidende tirsdag den 9. november på baggrund af en meningsmåling foretaget af Gallup.

"Men der er tale om grov manipulation og vildledning. Folk har fået et yderst ledende spørgsmål,", siger talsperson for Folkebevægelsen mod EU, Ditte Staun.

Spørgsmålet, som Gallup stillede i dagene efter Holger K. Nielsens ja til EU-forfatningen, lød således:

”Regeringspartierne Venstre og Konservative indgik i denne uge en bred, politisk aftale om EU's forfatningstraktat sammen med Socialdemokraterne, de Radikale og SF. Vil du på den baggrund stemme ja til traktaten i en kommende folkeafstemning?”

"Det er dybt uhæderligt. De kunne lige så godt have formuleret spørgsmålet ”Alle synes, du skal stemme ja. Vil du så stemme ja?,” siger hun.

Opfordrer til seriøsitet

"Folkeafstemningen handler om en traktat, som udtrykkeligt og indiskutabelt giver unionen en grundlov. EU-grundloven er de faste og urokkelige juridiske rammer for fremtidens stærke EU-stat, mens Christiansborg-aftalen er politisk og kun gældende til næste folketingsvalg. Det er ikke den politiske aftale, vi skal stemme om, påpeger Ditte Staun

"Vi vil opfordre til at meningsmålinger ikke misbruges på denne måde fremover. EU’s egne officielle målinger – det såkaldte Eurobarometer – er langt mere troværdigt og hæderligt, når det stiller danskerne spørgsmålet ”Er de for eller imod en EU-forfatning?”. Det gjorde de sidst for få måneder siden og fik svaret at 41 pct. er imod og 37 pct. er for."

Gallup har ikke ønsket at kommentere kritikken.