ARTIKLER


Greenpeace kritiserer EU's udkast til kemilov

Børn risikerer at få gift med modermælken. En af svaghederne i udkastet er nemlig, at det ikke nødvendigvis omfatter gift, der ophobes i kroppen.
Af Brigitte Alfter
26. maj 2004

Miljøorganisationen Greenpeace angriber nu det udkast, som EU har fremsat til regler om kemikalier. Organisationen mener, at det kan betyde, at børn får gift med modermælken.

Udkastet, som i EU-sproget kaldes REACH, giver ikke den nødvendige beskyttelse til forbrugerne, siger Henrik Pedersen, der på organisationens vegne beskæftiger sig med EU's kemikaliepolitik.

Gav giften videre til børnene

Et eksempel er de bromerede flammehæmmere, der blandt andet bruges i computere, og som fordamper, når de bliver varme.

»Der er lige kommet en ny undersøgelse, der viser, at bromerede flammehæmmere findes i stigende mængder i brystmælk. De giver nerveskader og påvirker indlæringsevnen. De påvirker simpelthen udviklingen af hjernen,« siger Henrik Pedersen.

»EU's miljøkommissær, Margot Wallström, fik lavet en undersøgelse af, hvor meget gift der havde hobet sig op i hendes krop. Resultatet var lavere end hos andre kvinder – fordi hun havde ammet sine børn.

Det vil sige, at hun har givet noget af giften videre til børnene,« fortæller han.

Miljøministrene tabte

For tiden står kampen i EU mellem miljø- og erhvervsministrene.

Mens kemiloven i begyndelsen var på miljøministrenes bord, vedtog Det Europæiske Råd i oktober, at netop denne lov skulle være prøveklud for, hvordan EU’s industri kan blive mere konkurrencedygtig på verdensmarkedet.

Derfor besluttede politikerne, at det fremover skulle være erhvervs- og ikke miljøministrene, der tager sig af netop denne lov.

Får betydning fremover

Målet med det oprindelige udkast var, at kemiindustrien skulle sundheds- og miljøteste sine produkter, inden de kom på markedet. Men nu har industriens lobbyister haft held til at ændre de foreløbige tekster i en mere industrivenlig retning, siger Henrik Pedersen.

Han ser kampen om, hvordan beskyttelsesreglerne i REACH bliver udformet, som et helt afgørende skridt.

»EU er i disse år med den nye kemikalielov ved at sætte standard for regulering af kemikalier,« siger han. Dermed vil reglerne præge de kommende mange år.

Påvirkning fra USA

Ifølge Greenpeace har der været en massiv lobbyindsats fra industriens side. Og ifølge en amerikansk forsker, Joseph DiGangi, har den amerikanske regering i de to år fra 2001 til 2003, som han har undersøgt, massivt forsøgt at påvirke EU – i mere industrivenlig retning.

DiGangi skriver i sin rapport, at den amerikanske regering har prøvet at påvirke både EU og Tyskland og har haft møder med folk på højeste niveau, blandt andet EU’s erhvervskommissær, Erkki Liikanen.