ARTIKLER


Italienerne snyder igen

Italiens landmænd overholder ikke kvoterne, og de er indtil nu sluppet for bøder.
Af Sven Skovmand
7. juni 2004

I juni lykkedes det den italienske regering gennem en studehandel at få de italienske landmænd til at slippe for en bøde på 5 milliarder kroner, som de havde pådraget sig, fordi de år efter år havde produceret mere mælk, end deres kvote berettigede til.

Italien gjorde det ganske simpelt til en betingelse for at gå med til et vigtigt skatteforslag, at bønderne slap for bøden, og det måtte de øvrige medlemslande tænderskærende gå med til.

Til gengæld måtte italienerne forpligte sig til i fremtiden at overholde kvoterne - og det har de ikke gjort. En ny opgørelse fra Kommissionen viser ifølge Jyllands-Posten for den 24.10., at de italienske mælkeproducenter i det seneste år har overskredet deres kvote med ikke mindre end 620.000 tons, hvilket efter reglerne skal udløse en bøde på 1,7 millioner kroner.

Denne gang bliver italienerne nok nødt til at betale. Det vil de øvrige landes landmænd forlange. Ikke mindst de danske landmænd er sure. De har hvert eneste år bestræbt sig på at overholde deres kvoter, og de bøder, de har fået, er blevet punktligt betalt.