ARTIKLER


Kamptropper og hangarskib

Med 60.000 soldater klar til kamp, er tiden kommet til at skrue op for ambitionerne. Den ny militære målsætning er øgede mulighed for hurtige Rambo-aktioner, med eller uden forståelse fra USA.
Af Staffan Dahllöf
22. november 2004

EU's første militærpolitiske mål blev sat i den finske hovedstad Helsinki i december 1999. På topmødet i Thessaloniki tre og et halv år senere blev målet erklæret for opnået:

EU er nu i stand til at udsende 60.000 mand i op til et år, med 60 dages varsel.

De 60.000 soldater skal kunne løse de så kaldte Petersberg-opgaver, opkaldt efter et slot udenfor Bonn, hvor opgaverne blev formuleret i 1992 af den daværende Vestunion (WEU).

Petersberg-opgaverne defineres:

”Humanitære opgaver og redningsopgaver, fredsbevarende opgaver og kampstyrkers opgaver i forbindelse med krisestyring, herunder fredsskabelse.”

Det er en formulering, som blev til mål for EU med Amsterdam-traktaten 1997, og som kan genfindes i Nice-traktaten som artikel 17.4.

Et år efter at det oprindelige mål var opnået blev overliggeren sat op.

Hurtige kamptropper

De nye militære ambitioner, nedfældet som Overordnede Mål for 2010 (”Headline Goal 2010”) blev godkendt af topmødet Bruxelles i juni i år, dog helt i skyggen af de afsluttende forhandlinger om EU-forfatningen.

Hvis de første Helsinki-mål blev formuleret på baggrund af krigene på Balkan, så bærer de ny 2010-mål præg af krigen mod Taleban-styret i Afghanistan. De ny nøgleord er ”hurtig udrykning” baseret på et kampgruppe-koncept.

Idéen er at kampgrupper i størrelse af en bataljon (cirka 500 mand) plus forsynings- og støttetropper (i alt 1500 mand) skal være kampklare senest 10 dage efter en beslutning. Selve beslutningsprocessen om at sende tropperne af sted skal kunne klares på 5 dage.

Hangarskibe og satellit-net

To til tre hurtigmobiliserede kampgrupper skal etableres i 2005. Yderligere 7-9 grupper skal stå klar i 2007.

Transportmuligheder skal fra 2008 inkludere adgang til hangarskibe. Og de hurtige indsatstropper (”Rapid Response Forces) skal kunne dækkes af et fælles jord- og satellitbaseret kommunikationsnet senest i 2010.

Oplægget med de forholdsvis små men hurtige kampgrupper blev først præsenteret i februar i år af Frankrig, Tyskland og Storbritannien.

Allerede i maj blev det adopteret som fælles EU-politik.

Derefter har Finland og Sverige meldt om interesse for sagen, eventuelt med bidrag fra NATO-medlemmet, men ikke-EU-landet, Norge.

Med eller uden USA

Foruden kampgrupperne, bygger De Overordnende Mål 2010 på to vitale dele:

– Et fælles våbenagentur for samordning af udvikling, og indkøb, af våben og andet militærudstyr.

– Et eller flere forsvarskommandoer.

Våbenagenturet blev formelt besluttet i juli, og ledelsen blev udnævnt i oktober i år.

Med hensyn til kampledelsen står tre muligheder åbne:

– Styring fra de deltagende landes nationale forsvarskommandoer.

– Styring fra en nyoprettet ”civil-militær celle” i EU's egen militærstab (EUMS) i Bruxelles.

– Styring fra en særlig EU-celle inde i NATO's militære hovedkvarter SHAPE i Mons i Belgien.

EU skal altså kunne føre krig med brug af NATO-resourcer og i samarbejde med USA, men en accept fra Washington skal ikke være en absolut betingelse.

EU skal også kunne gå i krig på egen hånd, også hvis USA ikke vil være med til at lægge NATO-lokaler til ledelsen af den ønskede aktion.