ARTIKLER


Kommissionen vil fjerne den danske efterløn

Den danske efterlønsordning skal væk, anbefaler Kommissionen i en opfølgning af Lissabon-processen.
Af Staffan Dahllöf
6. maj 2004

Kommissionen vil fjerne den danske efterløn

Efterlønnen. Den danske efterlønsordning skal væk, anbefaler Kommissionen i en opfølgning af Lissabon-processen.

Af Staffan Dahllöf

Når stats- og regeringscheferne samles til topmøde i juni, skal de blandt andet vedtage nye retningslinjer for beskæftigelsespolitikken.

I sit oplæg til beslutning kommer Kommissionen med en klar anbefaling for Danmarks vedkommende: »Fjern efterlønnen«.

Forslaget begrundes med, at Danmark på længere sigt vil komme til at mangle arbejdskraft, og at det bliver nødvendigt at holde så mange som muligt aktive på arbejdsmarkedet.

Selv om efterlønsordningen har været et betændt spørgsmål i dansk indenrigspolitik i flere år, er den kontante melding fra Kommissionen hidtil kun blevet noteret og kommenteret af Folkebevægelsen, JuniBevægelsen og Dansk Arbejdsgiverforening.

Holdningen er blevet strammet

I sit nyhedsbrev Arbejdsmarkedspolitisk Agenda påpeger Dansk Arbejdsgiverforening, at Kommissionen i de sidste fire år har anbefalet danske foranstaltninger, der kan sikre fremtidens arbejdsstyrke.

Det samme gjorde også den tidligere socialdemokratiske premierminister i Holland Wim Kok, da han i november sidste år rapporterede om EU-landenes vanskeligheder ved at leve op til målene i den såkaldte Lissabon-proces, hvis mål er at styrke den økonomiske konkurrenceevne.

Det nye er, at Kommissionen nu direkte udtaler, at den danske efterlønsordning skal væk, understreges det i foreningens nyhedsbrev.

Hvad mener Nyrup?

På den ene side er retningslinjer politiske mål og ikke retsligt bindende beslutninger. På den anden side har regeringscheferne gentagne gange sagt, at man skal efterleve de henstillinger, som vedrører Lissabon-processen.

Lissabon-processen er en mærkesag for socialdemokraternes spidskandidat til EU-parlamentet, den nyvalgte formand for PES (De Europæiske Socialdemokraters parti) Poul Nyrup Rasmussen.

NOTAT har på den baggrund i en lille uges tid søgt at få en kommentar fra Nyrup Rasmussen.

Denne kommentar har vi ikke kunnet få, men ifølge Nyrups kampagnekonsulent Jan Juul Christensen er det Nyrups og Socialdemokraternes holdning, at efterlønsordningen ikke er noget, som Kommissionens skal blande sig i.