ARTIKLER


’Lyttepost’ oprettes i Bruxelles

Folketingets Europaudvalg åbner sammen med de andre landes Europaudvalg et sekretariat i Bruxelles. En ’lyttepost’ til de folkevalgte er stedet blevet kaldt.
Af Brigitte Alfter
18. juni 2004

Hvis de nationale parlamenter skal have mere indflydelse i EU-politikken, skal de samarbejde bedre. De skal simpelthen kende hinanden og ringe til hinanden, når der er brug for det. Det mener Claus Larsen-Jensen, der er formand for Folketingets Europaudvalg og blandt idéfolkene bag det nye sekretariat i Bruxelles.


At koordinere et sådant samarbejde bliver en af de vigtige opgaver for det nye sekretariat, som de forenede europaudvalg i COSAC-gruppen har besluttet denne uge.


Sekretariatet bliver sammensat af en daglig leder – der skal have sin baggrund i et nationalt parlament, repræsentanter fra Europaudvalg i det afgående, det nuværende og kommende EU-formandsland, samt en repræsentant fra EU-Parlamentet.


Sekretariatet, der bliver åbnet i løbet af det kommende halve år, skal hjælpe parlamenterne i deres hovedopgaver med at være »demokratisk kontrolorgan og sikre sig indflydelse så hurtigt som muligt,« siger Claus Larsen-Jensen.


Det større perspektiv er et bredt samarbejde mellem de nationale parlamenter, der på sigt også omfatter parlamenternes formænd samt fagudvalgene, og altså ikke kun Europaudvalgene som nu.
Sekretariatets sammensætning og planerne for et tættere samarbejde mellem parlamenterne er et kompromis, hvor en række lande samt repræsentanter for Europaparlamentet arbejdede kraftigt imod ideen, beretter Larsen-Jensen.


»Men vi har fået alle de afgørende punkter igennem,« mener han.
Det næste vigtige skridt for de forenede Europaudvalg bliver at kæmpe for de nationale parlamenters indflydelse i den nye EU-forfatning.