ARTIKLER


Minister vil ændre regler for EU-støtte

Oplysningen om, at pensionerede landmænd kan få penge for de kalve, de producerede i 2000-2002 har vakt forargelse. Nu vil fødevareministeren lave loven om.
Af Sven Skovmand
17. oktober 2004

Oplysningerne om at pensionerede landmænd og deres arvinger hver eneste år vil få en præmie på 1200 kroner for hver tyrekalv, de fik avlet i årene 2000-2002, har ført til en storm af forargelse.

Fødevareminister Hans Christian Schmidt har derfor meddelt at han vil arbejde for en ændring af landbrugsstøtten, så dette urimelige forhold ikke vil blive til virkelighed.

Men sådan som EU's regler er udformet, kan man ikke nøjes med blot at afskaffe præmien for tyrekalvene. Man må helt afskaffe tilskuddene til kalve- og mælkeproducenter, og det agter ministeren at gennemføre over en årrække. Han har nu bedt sine embedsmænd om at undersøge sagen.

Ifølge Jyllands-Posten for 30.9.2004 vil reformen koste kvægavlerne 940 millioner kroner. Disse penge vil blive fordelt blandt samtlige landmænd, idet den årlige støtte pr. hektar vil vokse fra 2.300 til 2.850 kroner.

Landbrugets organisationer er stærkt utilfredse med forslaget, men da det støttes af alle politiske partier, vil det formentlig blive gennemført.