ARTIKLER


Norsk vrede over EU-symboler på lokaltog

Norske EU-modstandere er sure over, at et tog fra Sverige til Trondheim er prydet med et EU-symbol.
Af EUobserver.com
18. juni 2004

»Nabotoget«, der kører fra Trondheim i Norge til Östersund i Sverige har gjort norske EU-skeptikere sure, fordi det prydes af et EU-symbol sammen med et norsk og et svensk flag. Togene skal bære symbolerne i toethalvt år endnu, skriver norske Trønder-Avisa.

Toglinjen med »nabotog« blev oprettet i september mellem EU-medlemmet Sverige og Norge, der ikke er medlem af Unionen. Togforbindelsen fik en delvis støtte på 6,4 millioner danske kroner (873.000 euro) fra EU’s Interreg program, der giver støtte til udvalgte grænseregioner.

Trondheim ligger i Trøndelag amt, et af Norges mest EU-skeptiske områder, og mange i området ser togene med EU-symbolet som en provokation, deriblandt lokalpolitikere fra Nei-til-EU-partier.

En lokalpolitiker betegner symbolikken på togene som »mangel på respekt for holdningen til EU i Trøndelag.« En anden, Vigdis Hjulstad fra Centerpartiet, fremhæver, at amtet er positivt overfor Interreg-programmet, dog ikke hvis det fremstår »som reklame for EU.« Hun har lovet, at tage sagen op.

Ifølge EU’s Interreg-regler skal symbolerne blive på togene i 30 måneder fra begyndelsen af september 2002.