ARTIKLER


Og de vedbliver med at slås om skinken

Der kæmpes hårdt om EU-institutioner. Finland ser ud til at blive taber i kampen om et fødevareagentur
Af Brigitte Alfter
20. juni 2004

Nu er de blevet enige. Langt om længe har italienerne og finnerne nu kundgjort, hvor EU’s ombejlede fødevareagentur skal placeres – begge lande har nemlig fået smag for at være hjemland for det eftertragtede institut. Derfor vil de simpelthen deles om opgaven: Mens afdelingen i Helsinki skal beskæftige sig med fødevaresikkerhed, skal afdelingen i Parma blandt andet arbejde med at promovere typisk europæiske retter.

Men – denne gang er Kommissionen uenig. Godt nok er det de 15 EU-landes regeringer, der skal blive enige om en løsning, men når en kommissær hæver sin røst, er det jo ikke en hr. Hvem som helst.

David Byrne, EU-kommissær for forbrugerbeskyttelse, mener, at Finland ligger alt for mange flyvetimer fra Bruxelles – risikovurdering skal foretages tættere på EU-hovedstaden. Desuden er han lidt stødt over, at de to lande blev enige – når det nu er alle 15, der skal bestemme.

Speget debat

Kampen om skinken er ikke ny. Allerede i 2001 blussede striden op – og Helsinki var favorit, blandt andet fordi det allerede i begyndelsen af 90’erne var blevet besluttet, at de dengang nye medlemslande skulle have deres del af de eftertragtede EU-arbejdspladser.

Helsinki var lige ved og næsten at få sit agentur – indtil Portugal under topmødet i G”teborg i sommeren 2001 stemte imod hele fordelingen, fordi landet følte sig overset: Det ville gerne have Søsikkerhedsagenturet.

Kampen fortsatte under topmødet i Laeken i december 2001. Her smagte debatten nye argumenter.

»Giv svenskerne et EU-modelagentur – de har så smukke piger,« er eksempelvis den franske præsident Jacques Chirac blevet citeret for at have sagt.

Og på det tidspunkt var det også gået helt galt: Den italienske premierminister ville have fødevareagenturet til sin fødeby, Parma – det er der, hvor de berømte skinker kommer fra. Ja, det var så vigtigt, at han ville bytte udlevering af italienske borgere til andre EU-lande i den europæiske arrestordre mod at få det eftertragtede agentur, forlød det i medierne om forhandlingerne.

Foreløbigt blev agenturet placeret i Bruxelles, for i gang skulle det: Spørgsmål som kogalskab og dioxin-forgiftning skulle ikke være hjemløse, mente EU.

Handelsvare

EU’s agenturer kan være en eftertragtet vare i kritiske forhandlinger. En række EU-parlamentarikere luftede sidste år en mistanke om, at agenturerne direkte bliver brugt som handelsvarer. Angiveligt havde Spanien også lagt billet ind på fødevareagenturet, men de gik med til at give afkald på det på en betingelse. Betingelsen var, at Kommissionen fyrede Steffen Schmidt, den danske leder af Kommissionens fiskeriafdeling. Schmidt var mildest talt ikke populær hos spanierne på grund af sine lidt for omfangsrige reformplaner inden for fiskeri. Beskyldningen blev pure afvist af Kommissionen.

Uanset om der var noget om det eller ej, så bliver der også fremover masser af emner til studehandlerne - det skorter nemlig ikke på ideer til nye agenturer: Sikkerhed til havs, i jernbanen og i luften skal have hver sin agentur, den civile sikkerhed, den teknologiske sikkerhed og internetkriminaliteten skal have et agentur. I kredse i EU-Konventet om Europas fremtid er der - højtaktuelt i disse krigstider - blevet foreslået et agentur til fælles EU-indkøb af militært isenkram.