ARTIKLER


Strejker i EU's havne

Havnearbejdere rundt omkring i EU frygter for deres arbejdspladser på grund af et nyt EU-direktiv, derfor var der strejker i en række havne fra København til Spanien sidste uge, denne uge fortsatte også svenske arbejdere.
Af Brigitte Alfter
21. juni 2004

'Hvis ikke EU fjerner direktivet, kan vi lige så godt alle sammen gå på bistand, når det skal træde i kraft om tre år. Det bliver søfolk fra tredje verden, der kommer til at losse og læsse skibene, hvis direktivet bliver vedtaget,' siger Niels Jørgen Jensen, havnearbejder på Esbjerg Havn og talsmand for Havnekajernes Solidaritetsudvalg til Dagbladet Arbejderen.

EU-direktivet, der ifølge Dagbladet Arbejderen blandt  andet  skal tillade sømænd at udføre havnearbejde, skal efter planen vedtages i marts, EU-Kommissionen har dog sat juni som sidste frist.

Sidste fredag var der stor aktionsdag, hvor der ud over strejker i Esbjerg og København også blev strejket i Holland, Beligen, Storbritannien, Tyskland, Sverige, Norge og Cypern strejkede.  Tirsdag denne uge kom Ålborg med på strejkegalejen, og i dag har svenske havnearbejdere bebudet aktioner.

 

Uacceptabelt
Danmarks Rederiforening er lodret uenig med havnearbejderne og går ind for direktivet. I en pressemeddelelse skriver foreningen, at  'direktivet ikke vil få de påståede effekter i Danmark - da danske havne allerede nu følger de regler, som foreslås i direktivet.'

Rederiforeningen ser  fordele ved konkurrence mellem forskellige, der tilbyder havnearbejdet,  og regner med en bedre service.

Det Europæiske Transportarbejder Forbund, ETF, der har opfordret til strejken, mener derimod, at direktivet er uacceptabelt. Det vil ikke blot forringe havnearbejdernes vilkår og bringe deres job i fare, men også gøre arbejdsmiljøet mere usikkert og bringe deres uddannelse i fare. Derfor vil servicen i havnene blive ringere med direktivet i dets nuværende form, mener ETF.

Rederiforeningen svarer, at havnearbejderne da gerne må være dækket af nationale overenskomster, ligesåvel som 'kompetente  myndigheder'kan bestemme, hvilken uddannelse de skal have.

Til Dagbladet Arbejderen siger Niels Jørgen Jensen, at der 'løbende' vil komme aktioenr for at forhindre direktivet.