ARTIKLER


Stråforkortet brød kommer til landet

Aldi vil nu sælge brød, der er lavet på mel fra stråforkortet korn. Det kan betyde, at andre butikker følger eksemplet.
Af Sven Skovmand
18. maj 2004

Stråforkortet korn menes at give større kerner og dermed et større udbytte til landmændene. Til gengæld er der risiko for, at det kan skade forplantningsevnen hos dyr og mennesker. Derfor bruger landmændene ikke det stråforkortede korn som foder til deres dyr.

Når det drejer sig om mennesker, har der ikke været taget sådanne hensyn. En politisk debat førte dog i 2003 til, at de danske brødfabrikker besluttede sig for at fravælge mel fra stråforkortet korn i deres rugbrød.

Nu har butikskæden Aldi imidlertid besluttet at indføre tysk rugbrød, der er lavet af mel fra stråforkortet korn. Det kan sælges billigere end det øvrige rugbrød, fordi det kræver en del kontrolforanstaltninger at undgå at bruge det forgiftede mel.

Da EU-Kommissionen har meddelt, at der ikke foreligger bevis på stråforkortningsmidlernes skadelighed, kan Danmark ikke nedlægge forbud mod indførslen af det tyske rugbrød. Fødevareminister Mariann Fischer Boel må nøjes med at foreslå detalj-kæderne, at de mærker det brød, der er fremstillet uden brug af stråforkortningsmidler.

21.4.2004