ARTIKLER


Ti lande vil holde fast på sukkerstøtten

Ti EU-lande sætter sig imod, at man skærer ned på støtten til sukkeret. Det er uheldigt for Danmark
Af Sven Skovmand
27. december 2004

I juli fremlagde den nu afgåede Kommission et forslag om at EU's meget store støtte til sukker begrænses med 33 procent, og at man skærer ned på støtten til eksport af overskydende sukker.

Tirsdag den 23. november mødtes EU's landbrugsministre for at drøfte denne nedskæring, og det blev hurtigt klart at den bliver svær at gennemføre, skriver Politiken 20.11.2004

Hele ti lande – Italien, Spanien, Grækenland, Irland, Portugal, Finland, Ungarn, Letland, Litauen og Slovenien – meddelte at de ikke kunne støtte forslaget, som efter deres opfattelse ensidigt vil gavne Frankrig, England og Holland, hvor betingelserne for dyrkning af sukkerroer er særlig gode.

Sagen er meget ubehagelig for Mariann Fischer Boel som landbrugskommissær. For Verdenshandelsorganisationen fastslog i oktober 2004 at EU's støtte til sukkeret er ulovlig.

Sagen er også ubehagelig for den danske regering. For hvis de danske sukkeravlere beholder den høje pris på sukkeret, vil de nærmest blive forgyldt. De modtager nemlig også et ekstra arealtilskud på 140 millioner kroner om året, som man havde håbet kunne blive modsvaret af et fald i sukkerprisen.