ARTIKLER


Ballade om EU-kommissionens atomanlæg i Holland

Hollandsk avis afslører at EU-kommissionen har friholdt sine medarbejdere fra at blive retsforfulgt for høj-risikabelt atomsjuskeri i Holland.
Af Mark Beunderman, euobserver.com
10. januar 2005

Sidste år blev der afsløret alvorlige brist i sikkerheden på et atomanlæg, der er ejet af EU-kommissionen og placeret i Holland. Men yderligere opklaringsarbejde er blevet blokeret af myndighederne.

Ifølge det hollandske dagblad De Volkskrant fra den 4. december, har politiet i september 2003 afsløret farlige brud på såvel miljømæssige som sikkerhedsmæssige standarder på reaktoren. Den er er placeret i Petten og ejet af EU-kommissionens atomforskningscenter (Joint Research Centre).

Trods overtrædelserne har den hollandske regering forhindret yderligere juridiske undersøgelser imod atomanlægget, viser dokumenter fra det hollandske justitsministerium, som avisen er kommet i besiddelse af.

Det hollandske udenrigsministerium frygtede angiveligt en diplomatisk konflikt med EU-kommissionen.

EU-kommissionen har i en stribe breve til de hollandske myndigheder fastslået at den finder retsforfølgelse af de ansatte på Petten-anlægget uacceptabelt, idet de ansatte er omfattet af diplomatisk immunitet fordi er ansatte i EU-kommissionen.

De igangværende undersøgelser af den offentlige hollandske anklager blev derfor hastigt afbrudt i marts 2004.

Eksplosionsfare

Efter en politi-ransagning karakteriserede den offentlige anklager imidlertid situationen på Petten-anlægget som meget alvorlig.

Undersøgelserne havde afsløret at giftigt affald blev opbevaret uden beskyttelse, med eksplosionsfare til følge.

De Volkskrant citerer bekymrede hollandske embedsmænd fra den offentlige anklagers kontor for at frygte en situation med lovløshed på Kommissionens atom-anlæg.

En embedsmand er citeret for at sige at der er etableret en ”atomar frihavn” i Petten.

Både EU-kommissionens atomforskningsenhed og det hollandske miljøministerium reagerede på De Volkskrants artikler med erklæringer om at sikkerheden nu kan garanteres, efter en række forbedringer.