ARTIKLER


Bankerne må fortsat kæmpe for garantifond

EU har modsat sig, at bankernes garantifond bruges til at redde banker i vanskeligheder. Nu prøver bankerne at finde en løsning.
Af Sven Skovmand
28. december 2005

Det er til skade for alle at en bank lukker. Derfor fik man i år 2000 en lov, der gjorde det muligt at redde banker ved hjælp af den garantifond, som bankerne i fællesskab har bidraget til.

Garantifonden skal betale op til 300.000 kroner af de penge, som sparerne har sat i en bank, hvis banken lukker.

Efter loven af år 2000 ville garantifonden kunne bruge disse penge til i stedet at redde banken, så ingen tabte penge.

Vil lave en ny fond

Pengene skulle så gives til det pengeinstitut, der var villig til at overtage den nødlidende bank.

Men EU kom i vejen. At bruge garantifonden på denne måde ville være at yde erhvervsstøtte, sagde Kommissionen, og dens folk var hverken til at hugge eller stikke i.

Derfor vil bankerne nu i fællesskab oprette en helt ny fond, som skal kunne redde banker fra at gå fallit, oplyser Jyllands-Posten 6.12.2005

Kan let gå galt

Forskellen på denne fond og garantifonden er at bankernes fond ikke som garantifonden er resultatet af en lov. Derfor mener man at den kan godkendes af EU, men bankerne er irriterede over at Kommissionen optræder så stift.

I øjeblikket lider bankerne ingen tab. Derfor er ingen banker blevet lukket i de sidste mange år.

Men situationen kan hurtigt ændre sig. Hvis renten stiger, og boligpriserne falder, vil mange mennesker få svært ved at betale de penge, de skylder bankerne. Så kan det hurtigt gå galt for mange mindre banker. Og de vil ikke kunne reddes på samme måde, som de blev under den sidste bankkrise – i 1990'erne.

Derfor betragter bankerne det som væsentligt at man nu får løst problemet.