ARTIKLER


EU vil hælde klor på kyllingerne

Mens der kun er 1,4 procent salmonella i danske kyllinger, er der langt mere salmonella i udenlandske kyllinger. EU's forslag til en løsning er at dyppe kyllingerne i klor!
Af Sven Skovmand
29. januar 2005

De danske fjerkræavlere har brugt store beløb på at bekæmpe salmonella i deres besætninger og har da også haft fine resultater.

Mens myndighederne i 1997 konstaterede salmonella i 12,1 procent af de danske besætninger, gjaldt det kun 1,4 procent af besætningerne i 2004, oplyser Politiken den 14.1.2005.

Men fjerkræavlerne frygter at deres indsats kan vise sig at være spildt. På grund af EU-.reglerne kan der frit indføres kyllinger fra andre lande, hvor man ikke gør så meget for at forhindre salmonella – hvad der er med til at gøre kyllingerne billigere end de danske.

Og EU tillader ikke at myndighederne forlanger at der skal stå oprindelsesland på de kyllinger, som indføres. Det betragtes som en »teknisk handelshindring«.

Planerne om klor

Hvis EU vedtog strenge foranstaltninger mod salmonella, ville problemet være løst. I stedet er der kommet forslag frem om at tillade at dyppe kyllingerne i klor eller fosfat, efter at de er slagtet.

Forslaget har vakt dyb bekymring blandt de danske fjerkræavlere, og er da også blevet afvist af den danske forbrugerminister Henriette Kjær, der over for Politiken siger at det er direkte ulækkert og ikke viser megen føling med den enkelte europæers kvalitetsfølelse.

Men derudover har Henriette Kjær ikke megen trøst til fjerkræavlerne. Hun gør blot opmærksom på at de kan aftale med butikskæderne at de frivilligt mærker deres kyllinger med oprindelsesland.