ARTIKLER


EU vil gøre bananer endnu dyrere

EU vil afskaffe de kvoter, der betyder, at 20 procent af bananerne fra Latinamerika får pålagt en meget høj told. Nu vil man have en noget lavere told – for alle latinamerikanske bananer.
Af Sven Skovmand
8. februar 2005

I 1993 traf EU's ministerråd den problematiske beslutning at begrænse mængden af bananer fra Latinamerika med 20 procent. Hvis den nye mængde blev overskredet, ville bananerne få pålagt en told, der i praksis ville gøre dem usælgelige.

Denne beslutning, som skulle beskytte de bananer, der produceres i EU-landene, blev kun mulig, fordi den fik støtte fra den daværende danske landbrugskommissær Bjørn Westh, som til gengæld opnåede højere priser på dansk svinekød.

Sagen har flere gange ført til strid mellem EU og Verdenshandelsorganisationen WTO, som har krævet ordningens ophør.

Nu vil EU gå med til at ordningen afskaffes, men den valgte løsning vil næppe gøre de latinamerikanske lande tilfreds, skriver euobserver.com 1.2.2005

Kvoterne bliver nemlig ganske vist ophævet, men til gengæld skal der opkræves en afgift på 1,70 kroner pr. kg, svarende til cirka 35 øre pr. banan. Denne afgift er væsentlig større end de cirka 0,50 kroner pr. kg, der betales i dag for de 80 procent af bananerne.

Det rammer såvel de latinamerikanske producenter som de danske forbrugere – hvis den ændrede afgift da bliver gennemført.