ARTIKLER


Få fat i en polak til 60 kr. i timen

Jyllands-Posten giver gode fiduser med hensyn til polsk arbejdskraft. Få den gennem et polsk firma. Så koster de kun 60 kroner i timen.
Af Erling Böttcher
14. november 2005

Jyllands-Posten business-sektion bragte lørdag den 5. november 2005 en guide til, hvordan man får fat i en polsk håndværker. Det er ikke så besværligt, som mange tror, skriver avisen.

»Det er ikke spor ulovligt,« fastslår Michael Vedsø, som er informationschef for EU-Kommisionens repræsentation i Danmark. Kontakten til eksempelvis polske håndværkere kan let etableres gennem det pågældende lands repræsentation i Danmark.

»Vi skal have at vide, hvilken opgave det drejer sig om, så kan vi sende en liste med håndværkere,« fortæller førstesekretær i Polens Handelskontor i Danmark, Andrzej Zywien.

Jyllands-Posten anbefaler at man som privatperson ikke hyrer en polak, som skal have overenskomst, opholdstilladelse m.v., men i stedet tegner en kontrakt med et polsk firma. Så gælder EU's udstationeringsdirektiv. Så er det »ikke ulovligt, at betale en polsk murer eksempelvis 60 kroner i timen,« skriver Jyllands-Posten.

Den polske arbejdsløshed er på 19 pct., en maler har i Polen typisk en månedsløn på mellem 2.800 og 7.500 kr.