ARTIKLER


Flere og flere svin går til udlandet

Landmændene satser nu på salg af smågrise frem for produktion af slagtesvin. Det kan få den danske produktion af slagtesvin til at falde drastisk
Af Sven Skovmand
8. december 2005

Ifølge Berlingske Tidende for 18.11.2005 er svineproducenterne holdt op med at investere i anlæg til svineproduktion. I stedet satser de på at producere smågrise til eksport. Samtidig eksporteres flere og flere slagtesvin.

Som der står i artiklen: »Dag efter dag ruller den ene lastbil efter den anden lastet med smågrise og slagtesvin over grænseovergangene i Sønderjylland og Rødbyhavn på Lolland.«

I brancheorganisationen Danske Slagterier skønner Karsten Flemin at der i år vil blive sendt 500.000 slagtesvin og tre millioner smågrise ud af landet. Det skal ses i forhold til en samlet dansk produktion på knap 26 millioner svin.

»Fortsætter udviklingen, risikerer dansk slagtesvineproduktion i fremtiden at falde drastisk. Der tegner sig et billede af et erhverv med nogle få tusinde store svineejendomme, der producerer flere og flere smågrise til eksport, opfedning og slagtning i Tyskland og Holland. Hertil kommer den stigende eksport af smågrise til Polen, som i øjeblikket er EU's store vækstland for svin,« skriver journalisten bag artiklen, Bent Højgaard Sørensen.

Han tilføjer at især unge landmænd er tilbøjelige til at gå i gang med smågrise, fordi de herved hurtigere får deres penge igen end de gør, hvis de har slagtesvin.