ARTIKLER


Fælles ytringskontrol lagt død

EU får ikke fælles regler om racistiske ytringer og benægtelser af krigsforbrydelser
Af Staffan Dahllöf
30. juni 2005

Der var ikke enighed mellem EU's justitsministre i Luxembourg den 2. juni om fælles regler mod racistiske og fremmedfjendske ytringer. Et lovforslag omtalt i sidste nummer af NOTAT har været på vej siden 2001 men krævede tilslutning fra alle lande for at blive vedtaget.

Hvis forslaget var blevet vedtaget ville det i følge pressejurist Oluf Jørgensens vurdering være i strid med dansk ret. Blandt andet ville lovforslaget gøre det strafbart at forsvare, benægte eller bagatellisere folkedrab og krigsforbrydelser.

Strammet mandat

Justitsminister Lene Espersen tog til mødet med bl.a. for at få fjernet danske myndigheders forpligtelse til at ransage og sikre beviser for ytringer som er lovlige i Danmark, men forbudte i andre lande.

Det var Folketingets Retsudvalg, som havde strammet forhandlingsmandat, men på hendes eget forslag. I øvrigt mente ministeren at der ikke ville opstå behov for at stramme den så kaldte racismeparagraf.

Nu bliver det ikke nødvendigt at efterprøve den vurdering da det samlede lovforslag blev lagt i skuffen, eller måske sågar smidt i papirkurven.

»Jeg tror at jeg kan sige på det britiske formandskabs vegne, at på baggrund af den diskussion, som vi har haft, vil man ikke fortsætte diskussionerne i den nære fremtid,« erklærede formanden for mødet, Luxembourgs justitsminister Luc Frieden.