ARTIKLER


Folkemord fornærmer

Domstolsforbud mod konference- om armenernes skæbne under 1. Verdenskrig kom ubelejligt for Tyrkiets statsminister.
Af Bertil Videt
6. oktober 2005

ISTANBUL (NOTAT) – Flere hundrede nationalister kastede æg efter konference-deltagerne og råbte slagord som »Dette er Tyrkiet, elsk det eller forlad det.«

»Denne konference er en fornærmelse mod vores republik og mod mindet om Mustafa Kemal Atatürk,« sagde Erkan ÷nsel, Istanbul-lederen af det venstreorienterede men stærkt nationalistiske Arbejderparti, til de protesterende foran Bilgi Universitetet.

Anledningen var en konference om folkemordet på armenierne i 1915-23. Armenerne anklager Osmannerriget, forgængeren til Tyrkiet, for at have gennemført det.

Men Tyrkiet har altid konsekvent benægtet anklagen, og hævder at nogle hundrede tusinder blev dræbt på begge sider under krigen.

I første omgang nedlagde en administrativ domstol forbud mod konferencen med den begrundelse, at den manglede information om talernes kvalifikationer og at de ville vide hvem der skulle deltage og hvem der betalte for det.

Konferencen blev dog afviklet med en dags forsinkelse da det private Bilgi Universitet »i frihedens og demokratiets navn« tilbød at være vært.

Utilfredse med forbud

For den tyrkiske regering kom forbudet uheldigt 10 dage før optagelsesforhandlingerne med EU indledes. Det udløste straks denne kommentar fra EU-kommissionen:

»Vi beklager kraftigt dette nye forsøg på at forhindre det tyrkiske samfund i at drøfte sin historie«,

Og Tyrkiets statsminister Recep Tayyip Erdogan udtalte: »Doms-afsigelsen er uforenelig med et frit og demokratisk moderne samfund.«

Episoden falder i forlængelse af Tyrkiets sagsanlæg mod den populære forfatter Orhan Pamuk for at have fornærmet nationen ved at have stillet spørgsmålstegn ved det officielle Tyrkiets benægtelse af folkemordet.