ARTIKLER


Forbrugernes organisationer dømt

En domstol i Holland har givet det europæiske forbrugerråd en bøde, fordi det advarer mod stoffer, der kan friske toiletter. Det er ikke bevist, at det er allergifremkaldende, siger domstolen.
Af Sven Skovmand
1. april 2005

En hollandsk domstol har idømt det hollandske forbrugerråd og det europæiske forbrugerråd BEUC, en bøde for at sige, at stoffer, der bruges til at friske luften i toiletter, kan være skadelige for helbredet, skriver Politiken 12.3.2005.

BEUC havde undersøgt 76 duftmidler og havde fundet ud af, at de indeholdt stoffer, som kunne fremkalde allergi. Flere af disse stoffer findes på det danske marked i produkterne Ambi-Pur, Air-Wick og Glade Spray.

Undersøgelsen fik Ambi-Purs ejere til at anlægge sag mod de to forbrugerråd ved en hollandsk domstol. Den gav producenten medhold, idet den sagde, at rådene havde brugt kraftigere advarsler, end undersøgelserne berettigede til.

Formanden for BEUC, det danske forbrugerråds direktør, Rasmus Kjeldahl, er rystet over dommen, som han betegner som en trussel mod ytringsfriheden i EU. Han vil nu prøve at skaffe penge til en appel af dommen.