ARTIKLER


Kemiindustrien er dyrevenlig

Den fremtrædende EU-parlamentariker går imod en for kraftig kontrol af kemiske produkter. Det vil koste mange forsøgsdyr livet, siger han.
Af Sven Skovmand
8. februar 2005

Omkring 10 millioner forsøgsdyr vil miste livet, hvis EU's kemidirektiv bliver gennemført. Det hævder det tyske kristeligt-konservative medlem af EU-parlamentet, Karl-Heinz Florenz, der er ordfører i sagen for EU-parlamentets udvalg om miljø og sundhed.

EU-direktivet går ud på at man skal undersøge 30.000 kemiske stoffer. Florenz mener at det er alt for mange. Man skal holde sig til de allerfarligste stoffer. Derved kan man redde forsøgsdyr, uden at det går ud over menneskers sundhed, siger han ifølge Der Spiegel for 24.1.2005.

Florenz har tydeligvis sine oplysninger fra den kemiske industri, der altid har ment at stoffer er ufarlige for mennesker, indtil det modsatte er bevist. Og nu appellerer industrien altså til dyrevennerne for at få hjælp.

Tallet 10 millioner virker dog umiddelbart vildt overdrevet. Computerteknik kan uden tvivl i stort omfang erstatte forsøgsdyr

Der findes også den mulighed at industrien lader være med at producere så mange nye stoffer. Men en sådan tanke er formentlig utænkelig i EU.