ARTIKLER


Økologer vil kæmpe mod nitrit

EU vil tillade, at der tilsættes nitrit til økologiske fødevarer. Det har fået økologer til at opfordre forbrugerministeren til at rejse sag mod Kommissionen ved EF-Domstolen.
Af Sven Skovmand
25. februar 2005

De danske økologer er dybt utilfredse med at EU-kommissionen vil tillade nitrit i økologiske fødevarer. De mener at det er i strid med de økologiske idealer og opfordrer forbrugerminister Henriette Kjær til at rejse sag mod Kommissionen ved EU-domstolen, skriver Politiken 6. og 7.2. 2005

Helle Emsholm, der er Fødevarestyrelsens repræsentant i EU, mener imidlertid ikke at man vil kunne nå noget med en sag. Det skyldes at der ikke er påvist en sundhedsmæssig skade ved nitrit, når blot det optræder i små mængder.

Direktør Poul Holmbech fra Økologiens Hus er dybt utilfreds med denne holdning. Han mener at EU's holdning er undergravende for den økologiske produktionsmetode.

Danmark blev stemt ned i EU's stående komité for økologiske produkter, hvor kun to andre lande støttede den danske holdning.

Dansk Landbrug og Forbrugerrådet vil nu opfordre butikkerne til at lade være med at sælge økologiske produkter, der indeholder nitrit.

Et flertal i Folketinget opfordrede 6.2.2005 Henriette Kjær til at gøre en ekstra indsats for at få ændret afgørelsen i EU's Ministerråd.