ARTIKLER


Landbrugsreform koster juletræer

For at få EU-tilskud har mange landmænd ryddet deres plantninger med juletræ. Det betyder, at juletræerne nok bliver dyrere.
Af Sven Skovmand
20. september 2005

Ifølge Jyllands-Posten for 5.9.2005 kan der opstå mangel på juletræer, fordi en række landmænd har fældet juletræer for at kunne få del i EU’s tilskud til arealerne. Direktør i Dansk Juletræsdyrkerforening, Kaj Østergaard, mener, at der er fældet træer på 2.500 hektar for at jorden kunne blive dyrket som landbrugsjord den 21. april 2005 og dermed være berettiget til en årlig støtte på 2.350 kroner pr. hektar.

Omlægningen har givet de pågældende landmænd en årlig gevinst på knap 6 millioner kroner. Til gengæld kommer forbrugerne til at betale ekstra for deres kommende juletræer – fordi der ikke vil være så mange af dem.

Og så viser det sig oven i købet, at rydningen var unødvendig, fordi en overgangsordning skulle hindre, at landmændene i panik ryddede deres træer. Det oplyser kontorchef Niels Sønderbye, Direktoratet for Fødevare-Erhverv, til avisen.

Sønderbye indrømmer dog, at der ikke er udsendt målrettet information om den overgangsordning, der kunne have bevaret juletræerne. Oplysningen nåede kun medlemmer af Juletræsdyrkerforeningen. Og den har kun cirka halvdelen af juletræernes dyrkere som medlemmer.