ARTIKLER


Merkel vil redde forfatningen

De franske og hollandske vælgere skal tænke sig om og sige ja til EU-forfatningen- tilsat en social erklæring efter foråret 2007. De næste EU-formandskaber vil også udskyde sagen.
Af Lisbeth Kirk og Erling Böttcher
28. december 2005

Den nye tyske kansler, Angela Merkel, vil foreslå at vedhæfte en erklæring om »den sociale dimension« i Europa til den kuldsejlede EU-forfatning, med det formål at redde forfatningen.

Det har den tyske avis Handelsblatt erfaret fra kilder i den tyske kanslers parti, CDU. Ifølge avisen 19.12 skal den ikke-bindende erklæring opfordre EU's institutioner til at bedre at tage de sociale følgevirkninger af EU's lovgivning om det indre marked i betragtning. Men teksten selve forfatningen skal forblive uændret.

Den sociale erklæring skal medvirke til at overtale de franske og hollandske vælgere, som ved folkeafstemningerne sidste forår stemte nej, for en stor dels vedkommende i protest mod globalisering, udvidelse og liberalisering af markedet for serviceydelser, skriver Handelsblatt.

Tysklands opgave

Tyskland overtager EU's skiftende formandskab i første halvdel af 2007 og kan dermed komme til at spille en nøglerolle i genoplivningen af EU-forfatningen, påpegede Elmar Brok, en af de fremtrædende medlemmer af EU-parlamentet for Merkels parti, det tyske CDU.

»Det vil blive den vigtigste opgave for det tyske EU-formandskab,« sagde han.

I maj 2008 er der præsidentvalg i Frankrig og også parlamentsvalg i Holland.

»Efter disse tidspunkter, er det op til Tyskland at redde forfatningen,« sagde Elmar Brok til Handels-blatt.

Østrig vil ikke

I 2006 har Østrig og Finland EU-formandskabet i henholdsvis 1. og 2. halvdel. Ved en fælles pressekonference om deres programmer, i Bruxelles samme dag, som kansler Merkels ønsker kom frem, afviste begge lande at ville stå i spidsen for en genoplivning af forfatningen.

»Der er ingen hurtige løsninger og smarte svar,«sagde den østrigske udenrigsminister Ursula Plassnik, og henviste til den igangværende tænkepause.