ARTIKLER


Mindre end et A4 papir til hver kylling

Skønt EU's egen videnskabskomité højst vil tillade 15 burhøns pr. kvadratmeter, vil Kommissionen fremlægge et direktiv, der tillader et langt højere antal.
Af Michael Voss
30. juni 2005

Millioner og atter millioner af slagtekyllinger vil komme til at lide betydeligt, hvis det nyligt foreslåede EU-direktiv bliver vedtaget. Det skriver World Society for the Protection of Animals (WSPA) i en pressemeddelelse den 7. juni.

Ifølge WSPA tillader direktivet, der blev fremlagt i sidste uge, kyllingeproducenter at holde 38 kilo pr. kvadratmeter. Det betyder at hver høne får mindre plads at leve på end et stykke A4-papir. EU's egen videnskabskomité har sat en øvre grænse på 25 kilo pr. kvadratmeter, hvad der svarer til 15 høns pr. kvadratmeter. Komitéen mener at alt over denne grænse vil betyde alvorlige velfærdsproblemer såsom benskader og brandsår på fuglenes ben og mave af ammoniakken i deres egen afføring som de tvinges til at sidde i.

Slagtekyllinger presses til at vokse urealistisk hurtigt gennem en blanding af avl, højprotein-foder og vækstfremmende stoffer. De vokser fra nyudklækkede, lysegule kyllinger til overfede unghøner på kun seks uger – dobbelt så hurtigt som kyllinger gjorde for 40 år siden. Ofte med benproblemer og lammelser som resultat.

I EU har man har bedt om en rapport om de genetiske aspekter af kyllingeproduktion, men endnu er der ikke sat en dato for rapporten. WSPA mener at velfærdsproblemer hos slagtekyllingerne er et vigtigt punkt som ikke bør negligeres i det nye direktiv.