ARTIKLER


Nye løn-regler for parlamentarikere

Nu skal der endelig rejses efter regning og politikerne skal have fælles løn, som bliver op til 900 pct, højere for repræsentanter for de nye lande.
Af Ib Roslund
23. august 2005

Torsdag den 23. juni godkendte Europa-Parlamentet med 403 stemmer for og kun 89 stemmer imod parlamentets nye statut, der skal træde i kraft efter valget i 2009. Statutten fastsætter bl.a. reglerne for parlamentarikernes løn og rejserefusion

Fremover vil det ikke blive muligt for de 732 parlamentarikere at tjene penge på overskud fra rejser og lønnen bliver ens for alle.

Men alligevel bliver nogle mere lige end andre. Selv om parlamentarikere krævede EU-beskatning (ca. 15 pct.), bliver det sandsynligvis muligt for de enkelte lande at indkræve national beskatning af de ca. 52.000 kroner som månedslønnen bliver i 2005-priser.

Desuden vil lande, der nu giver deres MEP'ere mere i løn, få mulighed for at supplere deres indkomst. Denne regel er bl.a. indført til glæde for italienerne, der i princippet kan se frem til omkring 30.000 kr. oven i deres "ens" EU-løn. Parlamentarikere fra en række nye EU-lande står hermed til en lønforhøjelse på op til 900 pct.

Historisk beslutning

Parlamentsmedlem Jens-Peter Bonde betegner det som en historisk beslutning, da de danske EU-kritikere i parlamentet år efter år har stemt for, at parlamentarikerne skulle rejse efter regning.

"Reformen er linket til en fælles løn, som jeg til gengæld er imod. Medlemmer af Parlamentet bør være vælgernes repræsentanter i Bruxelles og ikke Bruxelles' repræsentanter i medlemslandene.

Beslutningen er principielt forkert, men det blev vedtaget sammen med Nice-traktaten, som tillader Rådet, med kvalificeret flertal, at vedtage en fælles løn", udtaler Jens-Peter Bonde.

Parlamentsformand Joseph Borrell mener, at afstemningen "virkelig vil sikre, at parlamentet kommer i centrum på den europæiske scene."