ARTIKLER


Nyt EU-angreb på dansk aktiesystem

EU angriber nu igen det system, hvorefter danske aktieselskaber kan have både A- og B-aktier, hvor A-aktierne har den tidobbelte værdi.
Af Sven Skovmand
14. november 2005

En række danske virksomheder er beskyttet mod fjendtlig overtagelse ved et system, hvor aktierne har forskellig værdi, skriver Børsen 18.10.2005

Aktierne deles i to grupper – A- og B-aktier – hvor A-aktierne er ti gange så meget værd som B-aktierne i forhold til deres pålydende.

A-aktierne tilhører i reglen virksomhedernes stiftere og andre pålidelige støtter.

Disse folk kan med dette system kontrollere virksomheden, blot A-aktierne udgør mere end 10 procent af den samlede aktiekapital.

EU-kommissionen har længe været modstander af systemet og fremsatte for halvandet år siden et forslag til afskaffelse af det. Modstanden fra dansk og svensk side var dog så stærk at forslaget i første omgang blev afskaffet.

Kommissionen skulle herefter undersøge, hvordan systemerne for aktier var i de forskellige EU-lande.

Dette arbejde er kun lige sat i gang. Alligevel har kommissæren for det indre marked, Charlie McCreevy, nu rejst kravet igen. Det har skabt stærk irritation hos Dansk Industri og A.P. Møller, hvor A-aktierne er helt afgørende for kontrollen med virksomheden.