ARTIKLER


Skibsreder fik 10 millioner euro efter Barrosos ferie

Såvel kommissionsformanden som handelskommissær Mandelson anklages for at modtage ferieophold som gaver fra topfolk i erhvervslivet. Efter Barosos ferie fik værtens skibsværft regionalstøtte.
Af Ib Roslund
14. maj 2005

STRASBOURG (NOTAT) I august 2004 tog EU's nye kommissionsformand José Manuel Barroso og hans familie på seks dages gratis ferie på en luksusyacht, som ejes af en af Grækenlands rigeste mænd, John Latsis. Historien kom i medierne, men Barroso afviste at der var noget odiøst i det, da de to herrer er gamle studiekammerater.

Nu ser det ud til, at ferien måske alligevel ikke var helt gratis. Der er i hvert fald betalt 10 millioner euro (omkring 75 millioner kroner) efterfølgende.

I december 2003 modtog EU nemlig en ansøgning om regionalstøtte til det græske skibsværft Lamda, som ejes af John Latsis. 22. september 2004 - efter Barrosos ferie - besluttede EU at bevilge støtten.

Da Europa-Parlamentet begyndte sin samling i Strasbourg mandag den 9. maj i år, foreslog det britiske parlamentsmedlem Nigel Farrage fra parlamentsgruppen IND/DEM, at parlamentet togr stilling til et krav om undersøgelse af samtlige EU-kommissærer med hensyn til, om de har modtaget ferieophold eller lignende som kan rejse tvivl om deres integritet og habilitet.

Nigel Farrage gjorde opmærksom på, at såvel Barroso som handelskommissær Peter Mandelson har sagt ja til tilbud fra velhavende erhvervsfolk.

Forslaget blev nedstemt med 147 stemmer imod og kun 28 stemmer for.